Egipat
Foto: Printscreen/youtube

Ovih dana objavljeni su novi snimci velikog gradilišta istočno od Kaira.

Privremeni naziv je Nova administrativna prestonica i to je samo jedan od nekoliko megaprojekata vlade predsednika Abdela Fataha el Sisija.

Nova prestonica, koja se nalazi 60 kilometara jugoistočno od Kaira, gradi se za šest miliona stanovnika, a dizajnirana je da smanji saobraćajne gužve i reši druge infrastrukturne probleme prenaseljenog Kaira.

Projektom upravlja egipatsko Ministarstvo odbrane, a plan je da se sedište vlade konsoliduje i premesti u kontrolisanije okruženje. Planirano je postavljanje 6.000 kamera. Grade se novi parlament, ministarstva i druge vladine zgrade kao i ambasade.

U novom gradu se već nalazi najviša zgrada u Africi (Ikonska kula visoka skoro 400 metara), ogromna predsednička palata, desetine zgrada ministarstava, škola, bolnica, džamija...

Završetak radova se tek nazire, a egipatska vlada je duboko u dugovima. Neki ljudi su počeli da se useljavaju, iako mnogi stanovnici Kaira kažu da ne mogu da priušte život u novom gradu. Očekuje se da će nova administrativna prestonica biti povezana sa Kairom linijom metroa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading