zastava
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/FreshStock

"Od dotičnog diplomate je zatraženo da napusti Indiju u narednih pet dana", navodi se u saopštenju indijskog  ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da "odluka odražava rastuću zabrinutost Vlade Indije zbog mešanja kanadskih diplomata u naše unutrašnje stvari i njihovog učešća u antiindijskim aktivnostima".

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da bi indijska vlada mogla da stoji iza ubistva vođe kanadskih Sika, Hardipa Singa Nidžara, ispred hrama Sika 18. juna u Britanskoj Kolumbiji.

Trudo je rekao da je kanadska obaveštajna služba identifikovala "verodostojnu vezu" između njegovog ubistva i indijske države.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli rekla je da je šef indijske obaveštajne službe u Kanadi proteran kao kao posledica toga.

Džoli je dodala da su kanadski zvaničnici ograničeni u onome što mogu da kažu u javnosti o ovom slučaju zbog tekuće istrage ubistva.

Indija je saopštila da je odbacuje Trudoove navode, nazvavši ih "apsurdnim i motivisanim".

"Mi smo demokratska država sa snažnom posvećenošću vladavini prava", navodi se u saopštenju koje je objavilo ministarstvo spoljnih poslova 
Dodaje se da "takve nepotkrepljene optužbe nastoje da pomere fokus sa terorista i ekstremista, koji su dobili utočište u Kanadi i koji nastavljaju da ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Indije. Neaktivnost kanadske vlade po ovom pitanju je dugotrajna i stalna zabrinutost."

Trudo je rekao da je Kanada, zbog smrti Nidžara, izrazila zabrinutost visokim bezbednosnim i obaveštajnim agencijama u Indiji.

Naveo je i da je to pitanje pokrenuo i kod američkog predsednika Džozefa Bajdena i britanskog premijera Rišija Sunaka.

Nidžara su ubila dvojica maskiranih naoružanih napadača dok je bio u svom kamionu na prometnom parkingu Guru Nanak Sikh Gurdvara u gradu Sariju, oko 30 kilometara istočno od Vankuvera.

On je bio istaknuti vođa Sika u provinciji Britanska Kolumbija i glasni pobornik zahteva da ta zajednica formira zasebnu državu, pod imenom Kalistan, koja bi se otcepila od Indije. 

Njegove pristalice kažu da je u prošlosti bio meta pretnji zbog svog aktivizma.

Indija je ranije saopštila da je on terorista i da je predvodio militantnu separatističku grupu, što njegove pristalice nazivaju "neosnovanim optužbama".

Izjava Trudoa dolazi nakon što su on i indijski premijer Narendra Modi imali napet sastanak prošle nedelje tokom samita G20 u Indiji.

Tokom sastanka, Modi je optužio Kanadu da ne čini dovoljno da uguši "anti-indijske aktivnosti ekstremističkih elemenata", misleći na uspon separatističkog pokreta Sika na tlu Kanade, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading