NATO: RUSI VAS NISU NAPALI
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Zvanični Bukurešt objavio je, podsetimo, u sredu, da su treći put u poslednjih mesec dana pronađeni ostaci bespilotne letelice na teritoriji Rumunije. Navedeno je i da je reč o ruskom dronu čija meta je bila u Ukrajini.

Građani pograničnih sela u okrugu Tulča dobili su obaveštenje o mogućem padu određenih predmeta na njihovu teritoriju, zbog napada ruskih snaga na region Odese.

"Postoji mogućnost pada predmeta iz vazdušnog prostora. Ostanite mirni! Sklonite se u podrume ili skloništa civilne zaštite. Ako sklonište nije dostupno, ostanite u svom domu, dalje od prozora i spoljnih zidova", stoji u poruci upućenoj lokalnom stanovništvu.

Rumunski ambasador pri NATO Dan Nekulesku rekao je, kako prenosi Kijev independent, štabu Alijanse da su Rusi doronovima napali mete u Ukrajini i da su delovi bespilotne letelice ponovo završili na teritoriji Rumunije.

Nekalesku je na društvenoj mreži X naveo da su rumunske vlasti u pripravnosti i da se sprovodi puna istraga.

"NATO nema informacije koje bi ukazale na to da se u tom slučaju radi o namernom napadu Rusije na teritoriju NATO", rečeno je iz sedišta Alijanse rumunskom ambasadoru, navodi se dalje u tekstu.

Poslednje, treće po redu, krhotine bespilotne letelice otkrivene su na delti Dunava u blizini sela Nufarul i Viktorija u okrugu Tulče, otprilike 15-20 kilometara jugoistočno od ukrajinske granice.

Kao odgovor na to, Bukurešt je pozvao ruskog ambasadora u znak "protesta zbog novog kršenja rumunskog vazdušnog prostora" i osudio napade na susednu Ukrajinu.

Rumunske vlasti su ranije potvrdile da su pronašle fragmente ruskih dronova na njihovom tlu i 6. septembra, a NATO je i tada prokomentarisao da ne vidi nikakve naznake namernog napada na članicu Alijanse.

Još delova pronađeno je 9. septembra u blizini sela Plauru, koje leži na reci Dunav, takođe nekoliko stotina metara od ukrajinske granice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading