SKANDAL TRESE HRVATSKU! Đaci prvaci primili vakcine kojima je ISTEKAO ROK, roditelji u šoku
EPA/ANGELO CARCONI

Šokirani roditelji za to su saznali jutros, nakon poziva lekarke iz te službe, koja ih je nazvala i rekla da vakcina koju su njihova deca primila neće biti dovoljno delotvorna zbog isteka roka i da bi "trebalo da dovakcinišu dete kroz mesec dana".

"Još sam u šoku, ni sama ne znam kako se ovakve stvari uopšte mogu događati. Je li moguće da neko pre vakcinisanja dece nije pogledao kada ističe rok", rekla je za Zadarski.hr majka jedne devojčice koja je jutros dobila poziv iz Službe za školsku medicinu.

Dete dobilo visoku temperaturu

Ćerkicu je na obaveznu vakcinu dovela u ponedeljak ujutru. U ponedeljak uveče dete je dobilo visoku temperaturu kao reakciju na cepivo, ali febrilno stanje trajalo je samo jednu noć.

"Odahnuli smo kad je temperatura pala jer retko kada ima preko 39, ali ona se brzo oporavila. Ali, već u sredu se među roditeljima počelo pričati da je vakcinama istekao rok, što je i kod nas bio slučaj. Kad sam pogledala u njenu knjižicu cepljenja, lepo se vidi da rok ističe u avgustu 2023. godine, a ona je vakcinisana 11. septembra. Niko od nas roditelja koji smo u ponedeljak bili tamo nije znao šta to znači, kakav je rizik, kakve posledice i reakcije možete imati cepljenje s cepivom kojem je istekao rok", priča ova majka.

I onda je u petak usledio poziv lekarke koja je, uz izvinjenje, priznala grešku, rekavši da se dogodio previd. Nakon toga majci je preporučila da bi devojčicu trebalo dovakcinisati jer ova kojoj je istekao rok neće biti dovoljno delotvorna.

"Na moje pitanje je li sigurna u to, neodređeno je odgovorila, tako da trenutno ni sami ne znamo što da radimo. Kako sad stvari stoje, ne verujem da ćemo se odlučiti na ponovno vakcinisanje. Trenutno nam je najvažnije da ne bude nikakvih nuspojava, a lekarka tvrdi da su u kontaktu sa Zagrebom dobili potvrdu da od cepiva kojem je prošao rok ne može biti posledica. Nadam se da će tako i biti, za sve drugo nemam reči. Odvesti dete s punim poverenjem na obavezno vakcinisanje i onda doživeti da ga cepe nečim čemu je istekao rok, još ne mogu sebi doći", kaže ova majka.

Šefica službe za školsku i adolescentsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Nadia Cavenago–Morović, saopštila je da je cepivom nakon isteka roka vakcinisano šestero dece iz OŠ Privlaka, područna škola Vir.

"Danas sam se vratila s godišnjeg odmora i ne mogu da komentarišem sve detalje. Cepivom za dečju paralizu kojem je rok trajanja istekao 31. avgusta, u ponedeljak je vakcinisano šestoro dece. Reč je o tzv. mrtvom vakcini, što znači da deca definitivno neće imati nikakvih nuspojava. Moguć je jedino slabiji učinak imunološkog odgovora, ali to ne znači da će deca morati ponovno da se vakcinišu. Svi roditelji dece su o tome informisani, kao i sve nadležne službe u Zadru i Zagrebu, odnosno Službe za epidemiologiju ZJZZ-a i HZJZ-a.

Na pitanje kako je moguće da se takva greška dogodi, dr. Cavenago-Morović kaže da nije lako dati odgovor na takvo pitanje.

"Teško je reći. Moguće da sestra nije proverila datum isteka roka. U pravilu se takve stvari nikad ne događaju, ali može se dogoditi kao i svaka druga medicinska greška koja se može dogoditi", odgovara šefica službe za školsku medicinu ZZJZ.

O celom slučaju ZJZZ je informisao i županijskog načelnika za zdravstvo dr. Marka Kolegu. Njihov odgovor "Jutarnji" je preneo u celini:

Na Vaš upit u vezi cepljenja dece 1. razreda Osnovne škole Privlaka, Područna škola Vir cepivom Imovax polio serije U3L992V kojem je istekao rok trajanja 31. avgusta 2023, možemo Vas obavestiti sledeće:

U ponedeljak 11. septembra 2023. na poziv tima školske i adolescentne medicine odazvali su se roditelji s decom koji su započeli 1. razred osnovne Škole u Viru, a radi cepljenja protiv dečje paralize.

Jedan od roditelja cepljenog deteta odmah je primetio u kartonu imunizacije na nalepnici cepiva da je cepivu dana 31. avgusta 2023. istekao rok trajanja. Primljena je izjava roditelja, šef Službe za epidemiologiju Zavoda dao im je potrebna obrazloženja da se ne očekuju nikakve nuspojave zbog primene takvog cepiva niti neželjene posledice po zdravlje deteta, a koje mišljenje je potvrđeno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu.

O događaju je isti dan obavešten Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu s ciljem dobijanja informacije o stabilnosti ovog cepiva nakon isteka roka od 11 dana. Dana 13. septembra 2023. primili smo odgovor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu (na osnovu odgovora kompanije "SwixX BioPharma") gde se u bitnom navodi da se doze cepiva kojima je istekao rok trajanja i nehotice su primenjene ne smatraju valjanim te da ih treba ponoviti.

Kako je utvrđeno da je tog dana navedenim cepivom cepljeno ukupno šestero dece, odgovorna lekarka specijalistkinja školske medicine stupila je u kontakt s roditeljima cepljene dece te im dala sva potrebna obrazloženja.

Takođe se o događaju usmeno i ovim putem informišu direktorka Osnovne škole Privlaka te načelnik Opštine Privlaka. Za sva eventualna pitanja stojimo na raspolaganju, navodi se u odgovoru koji je potpisala zamenica direktora Marina Blažević Longin.

(Jutarnji.hr)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading