Vladimir Putin i Kim Džong-Un
Foto: AP/Foto:AP

Obe nacije mogu biti korisne jedna drugoj i takođe imaju niz zajedničkih stvari, od zajedničkih neprijatelja do oslanjanja na Kinu.

Zašto Putin i Kim žele da budu prijatelji?

BBC donosi tri glavna razloga za to.

Prvi je taj što obojica imaju stvari koje drugi žele. Severna Koreja može da ponudi artiljerijske metke i drugo oružje Rusiji za njen rat u Ukrajini.

Severnu Koreju su godine zatvaranja granica i strogih sankcija ostavile skoro bez hrane, goriva i novca. Možda će Kim od Putina zatražiti da sa njim podeli osetljivu tehnologiju kako bi mogao da unapredi svoje nuklearno oružje.

Drugi razlog je taj što imaju zajedničkog neprijatelja - Zapad, SAD.

I Rusija i Severna Koreja su pod međunarodnim sankcijama, obe se suočavaju sa međunarodnom izolacijom.

U slučaju Rusije, rat u Ukrajini je to ubrzao. Ali je sve počelo ranije, incidenti kao što su trovanje u Solsberiju u Velikoj Britaniji, zaoštili su stavove Zapada prema Rusiji.

Što se tiče Severne Koreje, otkako su razgovori o nuklearnom razoružavanju između Kim Džong Una i tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa propali 2019. godine, Severna Koreja je nekako postala međunarodna parija (termin za državu koja je prognana ili izgnana iz međunarodne zajednice).

Morali su da sede i gledaju kako SAD zbijaju redove sa Južnom Korejom i povećava svoje vojno prisustvo u Aziji.

Vladimir Putin i Kim Džong-Un

Foto:AP

 

Kao treći razlog navodi se Kina.

Usled sankcija, Rusija se sve više oslanjala na Peking. Isto je uradila i Severna Koreja.

Sa ili bez dogovora o oružju, prema pisanju BBC, Rusija šalje poruku SAD da će Moskva sama birati svoje prijatelje i niko ne može da utiče na to.

Pjongjang, sa druge strane, šalje upozorenje Južnoj Koreji da se ne zbližava previše sa SAD.

Razgovori trajali dva sata

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un održali su danas tet-a-tet sastanak koji je trajao više od dva sata, posle pregovora u proširenom sastavu, saopštila je pres služba Kremlјa.

Sastanak dva lidera održan je na kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti Rusije. Nakon sastanka na kosmodromu je počela zvanična večera u čast dolaska Kim Džong Una u Rusiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading