Shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Retko otkriće ovog leta je pronašao 51-godišnji Erlend Bore na južnom ostrvu Renesoej, u blizini grada Stavangera. Bore je kupio svoj prvi detektor metala ranije ove godine da bi imao hobi nakon što mu je doktor naredio da izađe napolje umesto da sedi na kauču.

Ole Madsen, direktor Arheološkog muzeja na Univerzitetu u Stavangeru, rekao je da je pronalaženje „toliko zlata u isto vreme izuzetno neobično“.

U avgustu je Bore počeo da šeta planinskim ostrvom sa svojim detektorom metala. U saopštenju koje je izdao univerzitet kaže se da je prvo pronašao neki otpad, ali je kasnije otkrio nešto što je bilo "potpuno nestvarno" - blago teško nešto više od 100 grama (3,5 oz).

Prema norveškom zakonu, predmeti iz perioda pre 1537. godine i novčići stariji od 1650. godine smatraju se državnom imovinom i moraju se predati.

Vanredni profesor Hokon Reiersen iz muzeja rekao je da zlatni privesci — ravne, tanke, jednostrane zlatne medalje zvane brakteati — datiraju iz oko 500. godine naše ere, takozvanog perioda migracije u Norveškoj, koji traje između 400. i oko 550. godine, kada je bilo rasprostranjene migracije u Evropi.

Privesci i zlatni biseri bili su deo „veoma upadljive ogrlice“ koju su napravili vešti draguljari i koju su nosili najmoćniji u društvu, rekao je Rajersen. On je dodao da „u Norveškoj nije napravljeno nijedno slično otkriće od 19. veka, a takođe je veoma neobično otkriće u skandinavskom kontekstu“.

Stručnjak za takve priveske, profesor Sigmund Oehrl iz istog muzeja, rekao je da je do sada pronađeno oko 1.000 zlatnih brakteata u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

Rekao je da simboli na privescima obično prikazuju nordijskog boga Odina kako leči bolesnog konja svog sina. Na onima iz Rennesoeja konjski jezik visi na zlatnim privescima, a „njegovo klonulo držanje i uvrnute noge pokazuju da je povređen“, rekao je Oerl.

„Simbol konja predstavljao je bolest i nevolju, ali u isto vreme i nadu u izlečenje i novi život“, dodao je on.

Plan je da se nalaz izloži u Arheološkom muzeju u Stavangeru, oko 300 kilometara (200 milja) jugozapadno od Osla.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading