JOŠ JEDNA ZEMLJA U STRAHU OD RUSIJE Počele pripreme za rat?
Foto: Youtube/Printscreen

Bugarska je počela da oprema svoju obalsku stražu raketama, tako da se niko ne usuđuje da se približi našim gradovima na Crnom moru - rekao je u petak bugarski premijer Nikolaj Denkov tokom razgovora sa građanima na društvenoj mreži Fejsbuk.

Naglasio je da Bugarska mora da modernizuje svoje pomorske snage kako bi bile pripremljene za odbranu zemlje, u kontekstu rata u Ukrajini.

Novi bugarski premijer, prozapadni političar i pristalica vojne pomoći Ukrajini, za razliku od predsednika Rumena Radeva koji se protivi ovoj pomoći, smatra da Ukrajina mora biti podržana na sve moguće načine kako bi linija fronta ostala što duže, koliko je moguće, daleko od bugarskih granica.

- Ruski političari su više puta govorili da posle Ukrajine slede baltičke republike i Moldavija. Došlo je vreme da bugarski građani otvore oči da vide da postoji agresor koji želi da povrati svoj imperijalni uticaj - izjavio je premijer Nikolaj Denkov, dodajući da "u ovom trenutku ne vidimo direktnu pretnju bugarskim lukama, ali se na silu odgovara silom".

- Zato smo počeli da kupujemo rakete za obalsku stražu, da se niko ne usuđuje da priđe našim gradovima na Crnom moru - kaže Denkov.

Bugarsko ministarstvo odbrane potvrdilo je agenciji EFE da će kupiti protivbrodske rakete, ali bez navođenja detalja. Kako navode u ovom ministarstvu, razlog za odluku je aktiviranje ruske Crnomorske flote nakon povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita i uvođenja ruske pomorske blokade Ukrajini.

Prema lokalnim medijima, bugarska vlada je takođe zatražila raspoređivanje protivbrodskih raketnih sistema od drugih zemalja članica NATO-a. Bugarske pomorske snage trenutno imaju četiri fregate, tri korvete i nekoliko minolovaca, od kojih je većina sovjetske proizvodnje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading