Vladimir Putin i Kim Dzong un
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Mogući put severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Rusiju mogao bi da bude kao njegov prvi u 2019. godini – truckava, 20-časovna vožnja u zeleno-žutom oklopnom vozu koji je simbol dinastije, javlja AP.

U onome što bi bilo njegovo prvo putovanje u inostranstvo od početka pandemije, zvaničnici Sjedinjenih Država kažu da bi Kim mogao da poseti Rusiju ovog meseca radi sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, verovatno da bi unapredio razgovore o prodaji oružja Severne Koreje kako bi se popunile ruske rezerve koje su ispražnjene zbog rata u Ukrajini.

Prema američkim izveštajima, potencijalno mesto za njihov sastanak je istočni grad Vladivostok, mesto njihovog prvog sastanka u aprilu 2019, gde se očekuje da će Putin prisustvovati godišnjem Istočnom ekonomskom forumu koji se održava u kampusu Dalekoistočne federalne jedinice.

Kako će Kim stići tamo, u fokusu je medijske pažnje, navodi agencija.

Iako je Kim češće koristio avione od svog oca koji nije voleo letenje, on je takođe koristio oklopni voz svoje porodice za prethodne sastanke sa Putinom, kineskim predsednikom Si Đinpingom i tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom 2018. i 2019. godine, oživljavajući stari simbol koji je dugo bio deo predanja o dinastiji Kim.

Putin, sa svoje strane, sada radije izbegava avione i putuje specijalnim oklopnim vozom od napada na Ukrajinu početkom 2022. godine, kaže Gleb Karakulov, prebeg iz Putinove tajne elitne bezbednosne službe.

Kimov raniji sastanak sa Putinom zahtevao je jednodnevno putovanje koje je počelo u glavnom gradu Severne Koreje Pjongjangu i išlo preko zastarelih železnica te zemlje duž istočne obale, pre nego što je prešao u Rusiju.

Kim je išao u Kinu četiri puta od 2018. do 2019. da bi se sastao sa Si Đinpingom - dva puta svojim vozom, a druga dva privatnim avionom ruske proizvodnje. U junu 2018, on je pozajmio kineski avion Boing 747 da odleti u Singapur na svoj prvi samit sa Trampom, navodno zato što je njegov avion smatran nesigurnim. Za drugi sastanak sa Trampom u februaru 2019. u Hanoju, u Vijetnamu, Kim je svojim vozom otišao na dvoipodnevno putovanje.

Otkako je zatvorio granice Severne Koreje početkom 2020. kako bi se zaštitio od pandemije kovid-19, Kim nije sreo nijednog stranog lidera.

Njegovo moguće drugo putovanje u Rusiju moglo bi da signalizira ponovno pokretanje diplomatije, te bi moglo i da bude propraćeno odlaskom u Kinu na sastanak sa Sijem, rekao je Jang Mu-džin, predsednik Univerziteta za severnokorejske studije u Južnoj Koreji.

Kimov otac, Kim Džong Il, desetak puta je putovao u inostranstvo tokom svoje 17-godišnje vladavine, a skoro sva putovanja bila su u Kinu, i svaki put je išao vozom. Državni mediji Severne Koreje objavili su da je Kim Džong Il preminuo od srčanog udara tokom putovanja vozom 2011. godine.

Prema izveštaju koji je 2002. godine objavio Konstantin Pulikovski, ruski zvaničnik koji je pratio Kim Džonga Ila na tronedeljnom putovanju u Moskvu godinu dana ranije, voz je prevozio sanduke skupog francuskog vina i putnici su mogli da uživaju u živim jastozima i svinjetini na roštilju.

Međutim, najvažnija karakteristika voza bila bi bezbednost. Prema izveštajima južnokorejskih medija, Severna Koreja ima ukupno 90 specijalnih vagona i upravlja sa tri voza u tandemu kada putuje vođa — prvi koji proverava šine, voz sa vođom i njegovom neposrednom pratnjom i treći za sve ostale. Visokotehnološka komunikaciona oprema i televizori sa ravnim ekranom su instalirani tako da lider može da daje naređenja i prima brifinge.

Maketa jednog od vagona u prirodnoj veličini je stalno izložena u mauzoleju na periferiji Pjongjanga gde počivaju Kim Džong Il i njegov otac i osnivač države Kim Il Sung.

U ovom trenutku nije jasno da li bi Kim Džong Un odlučio da ponovo otputuje u Rusiju vozom kada se čini da mu je podjednako prijatno i da leti. Kada je u maju 2018. otputovao u severoistočni kineski grad Dalijan na svoj drugi sastanak sa Sijem, postao je prvi severnokorejski lider koji je odleteo u inostranstvo za poslednje 32 godine. Pre toga, poslednji put kada je severnokorejski lider javno otišao u inostranstvo avionom bilo je 1986. godine, kada je Kim Il Sung išao u Sovjetski Savez.

S obzirom na to da se nekoliko godina školovao u Švajcarskoj, veruje se da je Kim Džong Un često putovao avionom kao tinejdžer. Otkako je preuzeo dužnost nakon očeve smrti u decembru 2011, Kim je takođe povremeno leteo unutar Severne Koreje. Njegov zvanični avion je preuređena verzija sovjetskog IL-62. Severna Koreja ga naziva "Chammae-1", po jastrebu, nacionalnoj ptici Severne Koreje.

Južnokorejski mediji navode da avion može da leti maksimalnom brzinom od 900 kilometara na sat i da prevozi oko 200 ljudi. Njegov maksimalni domet leta je oko 9.200 kilometara, ali navodno nikada nije leteo tako daleko. Državni mediji navode da je Kim bio na "Chammae-1" kada je pregledao avione vazduhoplovnih snaga koji su učestvovali u takmičenjima u borbenoj aeronautici i kada je pregledao građevinske radove u Pjongjangu.

Neki analitičari su skeptični da li će se Kimov sastanak sa Putinom desiti sledeće nedelje na marginama Istočnog ekonomskog foruma, jer su on i njegovi prethodnici više voleli samit jedan na jedan prilikom retkih odlazaka u inostranstvo.

Ipak, postoje rastuća očekivanja po pitanju ovog sastanka, pošto je jasno da se Kimovi i Putinovi interesi usklađuju u odnosu na njihove konfrontacije sa Sjedinjenim Državama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading