POČINJE BITKA ZA AFRIKU EU koristi trenutak slabosti, Putinu i Siju rade iza leđa
Foto: EPA/EPA-EFE/Mohammed Badra

Evropska unija namerava da podrži nastojanja Afričke unije da postane stalna članica G20 na predstojećem samitu u Nju Delhiju, rekli su neimenovani izvori za "Blumberg".

Koristeći odsustvo ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog Si Đinpinga sa samita u Indiji, EU planira da "ugrabi trenutak... kako bi pokazala da je ozbiljna u nameri da redefiniše svoje partnerstvo sa Afrikom, uprkos problematičnom nasleđu kolonijalizma", navodi "Blumberg".

Prema saznanjima ovog medija, zvaničnici evropskog bloka planiraju da organizuju "mini-samit" sa Afričkom unijom, koja obuhvata 55 država kontinenta, na marginama zasedanja G20 prvog dana dvodnevnog samita koji počinje 9. septembra.

POČINJE BITKA ZA AFRIKU EU koristi trenutak slabosti, Putinu i Siju rade iza leđa

Tanjug/Ap

 

 

Među onima koji će predstavljati EU na tom sastanku biće predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i nemački kancelar Olaf Šolc, navodi se u tekstu. 

Sa afričke strane, učesnici će biti predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza, jedine afričke države koja je trenutno u G20, kao i lideri Egipta, Nigerije i Komora, koji trenutno predsedava Afričkom unijom.

Prihvatanje nastojanja Afričke unije da postane stalna članica G20 u Briselu vide kao jedan od glavnih ciljeva mini-samita, rekli su izvori "Blumberga".

Stalno članstvo u organizaciji u kojoj Afrička unija trenutno ima status "pozvane međunarodne organizacije" staviće je u okviru G20 u istu ravan sa Evropskom unijom. U tekstu se navodi da je cilj ovog poteza da se Africi da "jače pravo glasa" u donošenju odluka unutar međunarodnih organizacija. 

Rusija je takođe zainteresovana da Afrička unija postane članica G20, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u junu da će se to uskoro desiti sa "snažnom podrškom Moskve". 

Na mini-samitu razmatraće se i druga pitanja: uticaj sukoba u Ukrajini na globalnu snabdevenost hranom, reforme globalne finansijske arhitekture, poboljšanje uslova za investicije u Africi i situacija u regionu Sahela. 

Rusija i Kina aktivno pojačavaju diplomatsku aktivnost usmerenu prema Africi, a na samitu BRIKS-a u Johanesburgu najavljeno je da će dve afričke države, Egipat i Etiopija, biti među šest novih članica koje će se pridružiti ovoj organizaciji od januara 2024. godine.  

Takođe, u julu je u Sankt Petersburgu održan veliki Rusko-afrički samit na visokom nivou na kojem je ruski predsednik poručio da je dogovoreno da se uspostavi stalni mehanizam saradnje u vezi sa bezbednosnim pitanjima, informacionim tehnologijama, hranom, klimatskim pitanjima između ostalog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading