brod
Foto: Alo/Tanjug

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je u julu, kada je posetio Pjongjang, severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da održe zajedničke pomorske vežbe koje bi uključivale Kinu, javio je "Jonhap njuz", pozivajući se na obaveštajnu agenciju Južne Koreje.

Južnokorejski poslanici su citirali šefa Nacionalne obaveštajne službe Kim Kju Hjuna, koji je na zatvorenoj sednici parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove u ponedeljak rekao da je Šojgu dao ponudu Kimu direktno tokom sastanka ranije ove godine, izvestio je "Jonhap".

Takve vežbe bi označile prekretnicu za Severnu Koreju i njene odnose sa dugogodišnjim partnerima Rusijom i Kinom. Nema indikacija da li je Kim prihvatio ponudu, ali njegova zemlja je uglavnom izbegavala velike vojne vežbe od kraja Korejskog rata 1953. godine, navodi "Blumberg".

Dok bi vežbe te tri zemlje dodatno povećale zabrinutost SAD i njihova dva glavna partnera u regionu — Južne Koreje i Japana — stvarne implikacije takvih vežbi bile bi ograničene pošto Severna Koreja ima malu obalsku mornaricu koja ne može da se poredi sa flotama Rusije i Kine, rekao je za taj portal saradnik Asan instituta za političke studije u Seulu Go Miong-Hjun.

Lideri SAD, Južne Koreje i Japana obećali su na samitu u avgustu da će raditi zajedno na "suprotstavljanju nuklearnoj pretnji koju predstavlja Pjongjang i razmeni podataka lansiranjima severnokorejskih raketa".

Te tri zemlje su, takođe, odlučile da intenziviraju zajedničku vojnu obuku, uključujući vežbe praćenja i obaranja projektila održane prošlog meseca.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading