lider pokreta evropa sad
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

„Mi, slobodoljubivi i slobodnomisleći građani Crne Gore, ujedinjeni u odbrani načela demokratije - da državna vlast treba da odražava volju naroda, zahtevamo od predsednika Jakova Milatovića da oduzme mandat za sastavljanje 44. vlade Milojku Spajiću“, navodi se u zahtevu.

Do ovog zahteva je došlo nakon što je mandatar Spajić potvrdio da ne namerava da formira vladu od onih političkih subjekata koji su dobili većinsku podršku glasača na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima, zasnovanu na programskim i drugim obećanjima o borbi protiv kriminalnog, diskriminatorskog i destruktivnog nasleđa DPS-a i partija koje su, kako ističu, kolaborirale sa trodecenijskim režimom Mila Đukanovića, piše portal podgoričkog „Dana“. Ova grupa građana nedavno je organizovala protestne auto-kolone u više crnogorskih gradova.

Naime, Spajić namerava da novu crnogorsku vladu formira bez Zajedno za budućnost Crne Gore, koju čine stranke DNP i Nova, Milana Kneževića i Andrije Mandića, jer to od njega zahtevaju ambasade, na prvom mestu Ambasada SAD.

Spajić novu vladu želi da formira s albanskim političkim subjektima i Bošnjačkom strankom, koje su tokom protekle tri decenije bile tradicionalni partneri Demokratske partije socijalista.

POKRENUTA PETICIJA Narod u Crnoj Gori traži oduzimanje mandata Spajiću

Printscreen

 

Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“, poručio je za „Novosti“ da „proces formiranja vlade mandatara Milojka Spajića u ovom trenutku više podsjeća na antidramu ’Čekajući Godoa’ nego na realizaciju izborne volje građana od 11. juna“.

- Spajićeva potreba da istovremeno pregovara sa svima i da svima nudi isto u potpunosti anulira izborne rezultate. Još ako tome dodamo pritisak jednog broja ambasadora, postavlja se pitanje da li su u Crnoj Gori ubuduće potrebni izbori ako se odluke donose isključivo na štetu njenih građana. Zato smatram da Spajić u ovom trenutku ima najveću odgovornost da pregovore vrati na početak, ili da vrati mandat predsedniku države Jakovu Milatoviću, kako bi neko pokušao da formira vladu. Ukoliko je i ovo nemoguće, onda po mom mišljenju treba izabrati tehničku vladu koja će organizovati nove izbore - smatra Knežević, ocenjujući da oni koji su najviše profitirali od 30. avgusta 2020. ovakvim formiranjem vlade čine sve da od tog datuma ostane samo opušak.

Pavićević: Milojko nema
pošten pristup kao Jakov

Vladimir Pavićević, politikolog, govoreći o novoj Vladi Crne Gore rekao je za Pink šta crnogorska javnost očekuje i osvrnuo se na proces formiranja izvršne vlasti.

- Spajić je nakon što je dobio mandat da sastavi novu vladu imao jednostavni zadatak, da ponovi pristup Jakova Milatovića s izbora za predsednika države, a svi se sećamo da je kada se kandidovao okupio sve 30-avgustovce, svi smo ga podržali i šta je bio rezultat toga? Pobjeda nad Milom Đukanovićem, ubjedljiva - rekao je on. Kako kaže, od Spajića se očekivalo da primeni taj pristup, da posle izbora okupi 30-avgustovsku većinu, da kaže da će ta većina da čini jezgro buduće vlade, a da će onda da otvori vrata za političke predstavnike nacionalnih zajednica.

- Da je imao takav pristup, u ovom momentu bi njegova popularnost bila veća nego Milatovićeva - ocenio je Pavićević.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading