CEO SVET GLEDA U SOČI Putinov tvrd stav kvari planove sultana, Erdoganov tim: Ovo su kritični pregovori
EPA

"Predsednik Erdogan će ukazati na značaj uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti u regionu i izjaviće da je spreman da preuzme ulogu posrednika i da pruži svaku vrstu podrške, uključujući organizovanje mirovnih pregovora, kako bi se obezbedio trajan mir između sukobljenih strana“, piše list.

Takođe se navodi da u kuloarima uoči sastanka lidera Turske i Rusije „postoji nada da će se Rusija vratiti prehrambenom sporazumu“.

"Erdogan će istaći da je važno da se aktivira crnomorska inicijativa o žitu, kako za svetsku prehrambenu bezbednosti, tako i za stabilnost i mir u Crnom moru“, saopštio je list.

Istovremeno, izvor iz turske tehničke delegacije koja učestvuje na pregovorima o prehrambenom sporazumu rekao je za Sputnjik da će sastanak turskog i ruskog lidera biti veoma važan za pomenuti sporazum.

"To su kritično važni pregovori dvojice lidera. Biće razjašnjeni dalji koraci u pogledu naše crnomorske inicijative o žitu. Kao što znate, postoje rizici od cena žita na svetskim tržištima, stoga će biti važni svi detalji, sve izjave, svi dogovori. Nadamo se pozitivnom ishodu“, rekao je naš sagovornik.

Istovremeno, list „Sabah“ piše da su uoči sastanka lidera „oživele nade“ u sporazum o prehrambenom koridoru.

"Tokom pregovora Erdogana sa ruskim kolegom biće razmotreni svi aspekti bilateralnih odnosa između Turske i Rusije, a takođe će razmeniti mišljenja o aktuelnim globalnim i regionalnim problemima. Pažnja svetske javnosti je usmerena na taj sastanak. Oživele su nade u sporazum o koridoru za izvoz žita“, navodi list.

Turski mediji uglavnom navode da su osnovna očekivanja od sastanka Putina i Erdogana povezana sa rešavanjem pitanja sudbine prehrambenog sporazuma ili traženjem njegove alternative.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da će dvojica lidera na sastanku, koji će biti održan sredinom dana, razmotriti pitanja razvoja uzajamno korisne bilateralne saradnje, aktuelna međunarodna pitanja.
Ruski i turski predsednik poslednji put su se sastali u oktobru 2022. godine u Astani.

Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading