Protest na Kipru
Foto: Printscreen/Twitter

Više osoba je povređeno, saopštile su danas vlasti. Među uhapšenima je i navodni organizator ovog protesta, navodi AP.

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis osudio je nasilje kao "sramnu sliku", sugerišući da je to delo grupe sitnih kriminalaca i da ono nije u stvarnoj vezi sa migrantskom situacijom.

"Ono što smo videli sinoć nema nikakve veze sa pitanjem migracije i ne treba to da mešamo. Da ovi ljudi, koji su uključeni, vole svoju zemlju ili da im je stalo do nje, ne bi počinili takva dela koja su pre svega sramota", rekao je Kristodulidis novinarima.

Policija je saopštila da je pet osoba prijavilo da su napadnute tokom protesta u petak uveče, u kojem je učestvovalo oko 500 demonstranata.

Svih petoro je medicinski zbrinuto u bolnici i pušteno na kućno lečenje.

Nasilje je izbilo samo četiri dana nakon što je grupa kiparskih Grka, koja je nosila kapuljače, sa palicama pokušala da napadne Sirijce u jednom selu, žarištu tenzija između lokalnog stanovništva i migranata.

Policija je u vezi sa tim slučajem uhapsila najmanje dvadesetak ljudi u jugoistočnom selu Hloraka, gde su paralelni protesti oko 250 Sirijaca i isto toliko kiparskih Grka prerasli u nasilje.

Tenzije zbog velikog priliva migranata tinjaju u ovoj ostrvskoj državi, gde su zvaničnici više puta saopštavali da migranti čine oko šest odsto stanovništva Kipra, što je više nego petostruko prelazi prosek u drugim zemljama članicama Evropske unije.

Kiparski predsednik je saopštio da su vlasti u poslednjih šest meseci uspele da značajno zaustave dolaske migranata i povećaju repatrijacije, dok su zahteve za azil ubrzale do 80 odsto, navodi AP.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading