PRAH I PEPEO Britanci zatvaraju stotine škola, sve se raspada
Foto: Alo/Foto AP

Vlasti su odbile da javno otkriju koja su to 104 obrazovna objekta kojima je rečeno da zatvore zgrade, zbog toga što je za izgradnju objekata korišćen autoklavirani gas  beton (RAAC), materijal zbog koga postoji opasnost od urušavanja, prenosi Gardijan.

Ministarstvo za obrazovanje saopštilo je u četvrtak da će manji broj državnih ustanova možda morati da se preseli u potpunosti i da bi neka deca mogla da se vrate na onlajn nastavu, kao tokom kovid pandemije.

Zvanične smernice su izdate školama, predškolskim ustanovama i fakultetima, kojima je saopšteno da će morati sami da finansiraju svoj privremeni smeštaj.
Britanski ministar prosvete Nik Gib je rekao da je to slučaj sa 156 škola i da će ih možda biti još, jer se ispitivanje nastavlja u širem obimu.

On je saopštio da se pojavljuju novi dokazi u vezi sa utvrđivanjem sposobnosti konstrukcija zgrada u Engleskoj, i da se protežu i izvan školskih objekata, kao i da odluka o zatvaranju škola nije mogla da se donese ranije, navodi Gardijan.

RAAC je lagani građevinski materijal koji se u Engelskoj koristio od 1950-ih do sredine 1990-ih, ali je u ovom trenutku procenjen kao rizik od mogućeg urušavanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading