BUGARIMA BRIŠU SEĆANJE Uništavanjem sovjetskih spomenika će se ponoviti situacija u Ukrajini
Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, spomenik simbolizuje vezu Bugara i Rusa koju pokušavaju da unište spolja. To se odnosi i na oslobođenje Bugarske od osmanskog jarma Ruskog carstva, i na Drugi svetski rat, u kojem je zemlja prvo učestvovala na strani Nemačke, a zatim i SSSR-a.

Kostadinov je optužio oponente iz vladajuće koalicije „Nastavljamo promene“ i „Demokratska Bugarska“, koje podržavaju rušenje spomenika, da rade za američku ambasadu i pokušavaju da restauriraju fašizam u zemlji.

„Nakon toga će srušiti i sve ostale spomenike. Već su počeli da razgovaraju o preimenovanju ulica koje imaju imena ruskih generala, koji su oslobodili Sofiju i Bugarsku. Oni se pitaju zašto imamo Bulevar cara oslobodioca? Šta će nam Bulevar Gurko, Bulevar generala Stoletova, Ruski bulevar i tako dalje? Ideja je da se u potpunosti zameni nacionalna samosvest Bugara, prepiše naš mentalni kod i prekinu vekovne i milenijumske veze koje imamo sa Rusijom“, rekao je Kostadinov, prenosi Sputnjik.

Istakao je da je više puta govorio o tome da oslobađanje od spomenika koji simbolizuje pobedu nad fašizmom, u stvari se stvara simbol pobede fašizma.

Upozorio je da su provokacije, slične nedavnim akcijama fudbalskih navijača koji su oštetili spomenik čekićima, na kraju dovele do događaja koji su pre nekoliko godina nastali u Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading