NAUČNICA NASE VERUJE DA VANZEMALJSKI ŽIVOT POSTOJI: I to na iznenađujućem mestu!
Foto: Shutterstock

Na izložbi "dubokog svemira" u Njujorku, dr Mišel Taler je govorila o šansama za postojanje vanzemaljskog života i rekla „Definitivno mislim da ćemo naći život na drugoj planeti“.

„Mislim da to veoma verovatno čak u našem solarnom sistemu“, rekla je ona u obraćanju za američki Sun.

„Na Marsu vidimo hemiju za koju bismo na Zemlji, da je ovde, rekli da je posledica života. Ali pitanje je koliko dobro razumemo Mars i da li nas nešto zavarava?“ - kaže naučnica.

Međutim, vanzemaljski oblici života mogli su se naći i na iznenađujućem mestu - na Veneri. Umotan u atmosferu koja je uništila sve lendere poslate da istraže užarenu, toksičnu planetu, na njenoj površini ne bi mogao da preživi život. Gore u oblacima, stvar bi biti drugačija.

„Nikada nisam očekivala život na Veneri“, rekla je dr Taler, naučnica iz Nasinog centra za svemirske letove Godard. „[Ali] Venera je sada ona gde vidimo nešto u atmosferi što veoma izgleda kao da bi ga mogle proizvesti bakterije.“

dr Taler nije usamljna, brojne naučne studije predlažu istu teoriju.

U suprotnom smeru, daleko od Sunca, postavljene su dve misije da istraže Jupiterove ledene mesece u potrazi za znakovima života od 2030.

„Vidimo moguće znake za postojanje života u atmosferi Venere, a možda i ispod leda u ledenim mesecima Jupitera i Saturna“, rekla je dr Taler.

- Sunčev sistem možda vrvi jednostavnim životom, životom mikroba. Moramo samo da dobijemo tu stopostotnu sigurnost da kažemo da smo ga pronašli, a to još nemamo- ističe ona.

Ranije ove godine, otkriveno je da Saturnov ledeni mesec Enceladus sadrži svih šest esencijalnih elemenata potrebnih za život nakon što je detektovan fosfor. Međutim, nisu otkriveni definitivni znaci života.

„Još nemamo apsolutne dokaze. Da li mislim da tamo ima života? Apsolutno.’ - rekla je ona, prenosi metro.co.uk.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading