Jevgenij Prigožin
Foto: Shutterstock/AP/Shutterstock

Šef privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin stradao je danas pod još nerazjašnjenim okolnostima u padu aviona u Rusiji.

Slede najbitnije tačke iz biografije Prigožina: 

Sa agresivnim PR-om, vulgarnim jezikom i čestim prisustvom u blizini linija fronta, obrijani Prigožin bio je jedno od najvidljivijih lica rata, koji je regrutovao hiljade ruskih zatvorenika da se bore za Vagner i otvoreno se sukobljavao sa ministarstvom odbrane oko vojnih planova i zaliha municije.

Prigožin (62) je decenijama bio poznat kao "Putinov kuvar" zbog ugovora o keteringu u Kremlju sa njegovom kompanijom.

Jevgenij Prigožin

Printscreen

 

Nejasno je koliko su on i ruski predsednik Vladimir Putin bili prijateljski nastrojeni, ali su se poznavali i obojica su rođeni i odrasli u Sankt Peterburgu.

Nakon što je odslužio dugu zatvorsku kaznu 1980-ih, Prigožin je počeo da prodaje hot-dogove u svom rodnom gradu. Ubrzo je počeo da gradi udeo u lancu supermarketa i na kraju otvorio sopstveni restoran i ketering kompaniju.

Njegov restoran je stekao reputaciju po dobroj hrani i ubrzo je ugostio gradske zvanice, uključujući tadašnjeg zamenika gradonačelnika Vladimira Putina.

Odatle je Prigožinova ugostiteljska firma "Konkord" počela da dobija vladine ugovore o snabdevanju, podižući svoje poslovanje na mnogo veći nivo.

BURNA BIOGRAFIJA

Tanjug

 

Prigožin je prošlog septembra priznao da je osnovao privatnu vojnu grupu 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim od Ukrajine. To je bila njegova prva javna potvrda veze koju je ranije demantovao i tužio novinare zbog izveštavanja. Vagner grupa se borila u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, između ostalih zemalja.

Grupa je takođe pružila podršku separatistima koje podržava Rusija i koji su zauzeli deo istočnog ukrajinskog regiona Donbasa 2014.

Prošlog meseca grupa je zauzela grad Bahmut na istoku Ukrajine posle nekih od najbrutalnijih borbi u ratu. Međutim, tokom napada, Prigožin je razbio tabue Putinovog strogo kontrolisanog političkog sistema uvredama moskovskog vrha.

BURNA BIOGRAFIJA

Printscreen

 

Nakon toga, objavio je video u kome se zahvaljuje Kremlju, čak i kada je krenuo u navodnu izdaju Putinovog političkog krema, posebno ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

U najupečatljivijem video snimku Prigožin, 5. maja, pokazao je polje mrtvih Vagnerovih plaćenika za koje je rekao da su stradali zbog nedostatka municije koju su izazvali Šojgu i Gerasimov.

Sjedinjene Države i Evropska unija uvele su sankcije Prigožinu zbog njegove uloge u Vagneru. Optuživali su ga i da finansira farmu trolova poznatu kao Agencija za istraživanje interneta za koju Vašington kaže da je pokušala da utiče na izbore u SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading