crna gora međa istine i laži
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ RAMONDA PRODUCTION

Njihovo reagovanje prenosimo u celini:

U saopštenju DPS-a stoji da je u pitanju „propagandni film o Podgoričkoj skupštini“, kojim se – zamislite ! – „udara na temelje crnogorske državnosti i ruše tekovine 21. maja.“ Dakle, „temelji crnogorske državnosti“, prema stanovištu DPS-a, ne postoje prije 1918. godine: ni Кrusi i Martinići (1796), ni Grahovac (1858), ni Hercegovački ustanak (1875-1876), ni Crnogorsko-turski rat (1876-1878), ni Berlinski kongres (1878), ni Ustav Crne Gore (1905), niti proglašenje Crne Gore za kraljevinu (1910). Država Crna Gora „u izvedbi“ Demokratske partije socijalista ne prepoznaje istoriju imena koje nosi prije 1918. godine.

Stoga je očekivano da zastupnici sakaćenja crnogorske istorijske svijesti svaki pokušaj mišljenja o crnogorskoj prošlosti, njenoj državnosti i duhu vremena koji je sasvim suprotstavljen njihovim aktuelnim narativima posmatraju kao „rušenje tekovina 21. maja 2006. godine.“

Кako je pomenuta gospoda u pseudoistorijskom i kontrafaktualnom zamahu svoje propagandne mašinerije pokušala proglasiti 1918. godinu za nultu godinu (Yahr Null) crnogorske istorije, ispostavljajući javnosti besmisleni poklič „Nikad više 1918.“, tako je preduzimala sve neophodne radnje da se kriminalizuje svako saopštavanje istorijskih činjenica izvan svog falsifikatorskog i plaćeničkog kružoka.

Tekovine 21. maja, pretemeljene Crne Gore koja je zarobila „sebe u tuđina“, srpski narod prepoznaje u permanentnim procesima asimilacije i diskreditacije trećine crnogorskih građana čija su vjekovna ognjišta u Crnoj Gori.

Savez Srba iz Crne Gore poštuje državotvornost Crne Gore i smatra da ne smijemo krivotvoriti istinu koju su svojom krvlju, stvarajući čojsku i junačku Crnu Goru, ispisali naši preci. Ono što DPS naziva „nakaradnim interpretacijama“ jeste istorijska istina o Podgoričkoj skupštini predstavljena u ovom filmu čije premijerno prikazivanje nastavljamo u crnogorskim opštinama, selima i zaseocima, na svakom mjestu u kojem očekujemo dobrodošlicu i blagonaklonost, koje potkazivačka i korumpirana skupina trodecenijskih uzurpatora Crne Gore više nikada neće imati.

Totalitarna namjera DPS-a da se zabrani prikazivanje filma „Crna Gora međa istine i laži“ dolazi kao mračni podsjetnik na vremena kada su volšebni „državotvorci“ na čelu korumpiranog birokratskog aparata vršili neviđenu i sasvim nesnošljivu diskriminaciju srpskog naroda, trudeći se da svoje „istorijske podvige“ ponavljaju u farsičnim pokušajima zabrane pripadnicima srpskog naroda da mrdnu prstom. Nama, međutim, ostaje da parafraziramo i prilagodimo prilici mudru misao Hane Arent, vodeći računa o činjenici da se pomirenje Crne Gore može odvijati samo u istini, i da pomirenja neće i ne može biti izvan istine.

Naime, kada nas napadaju kao Srbe, moramo se braniti kao Srbi. Dakle, ne možemo se braniti kao građani, kosmopoliti i demokrate, nego kao Srbi, po nalogu koji ispostavljaju zavjet, istorijska svijest i nacionalna odgovornost. Gnusni nasrtaji na predstavljanje jednog filma pokazuju ljudsku, kulturnu i civilizacijsku regresiju Demokratske partije socijalista. Na njihovo saopštenje, neprevodivo na jezik logike, reagujemo isključivo radi informisanja javnosti.

 Informativna služba Saveza Srba iz Crne Gore

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading