Lusi Letbi
Foto: Printscreen/Printscreen

Britanska medicinska sestra Lusi Letbi (33) kriva je za smrt sedmoro novorođenčadi, kao i za pokušaj ubistva još šestoro, a presuda će biti izrečena 21. avgusta ove godine. To je epilog jednog od najmonstruoznijih zločina u novijoj istoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Naime, istragom je utvrđeno da su bebe umrle pod nerazjašnjenim okolnostima u Liverpulu, gde je Letbi započela karijeru, ali su potom smrti pripisane "prirodnim uzrocima" i nije obavljena obdukcija. Međutim, ovaj slučaj je motivisao istražitelje da prošire istragu, zbog čega bi Letbi kasnije mogao da bude odgovoran za smrt još desetak beba.

Monstruozna medicinska sestra je trovala novorođenčad insulinom, napala ih fizički, ili im je injekcijom ubrizgavala vazduh u krvotok. U jednom slučaju je ubila bebu tako što je nahranila mlekom.

- U njenim rukama vazduh, mleko ili najobičnija tečnost postali su ubojito oružje. Umesto da leči, koristila je svoju profesiju da nanosi bol i seje smrt - istakla je tužiteljka Paskal Džons, koja je vodila ovaj slučaj.

- Gubitak deteta je toliko beskrajno bolno iskustvo da nijedan roditelj nikada ne bi smeo da prođe kroz taj užas, ali gubitak deteta na ovaj način je poseban nezamislivi užas - navodi se u zajedničkoj izjavi roditelja žrtava čiji su identiteti dobro skriveno od javnosti od strane suda tokom ovog ročišta.proces.

Majka blizanaca, koje su u sudskom procesu nazivali Deca E i F, rekla je tokom svedočenja da je verovala u „finu sestru Lusi“ sve do trenutka kada je jedan od njenih sinova počeo nekontrolisano da vrišti.

- Reč je o zvuku koji nikako ne bi trebalo da izlazi iz usta malog novorođenčeta - objasnila je ona.

Majka je mislila da je dete umrlo prirodnom smrću, ali je njegov brat blizanac nekoliko dana kasnije jedva preživeo pokušaj trovanja insulinom.

Policija je prilikom pretresa njene kuće pronašla brojne poruke pisane rukom, koje su glasile "Ja sam zla! Uradila sam to jer nisam sposobna da se brinem o tako malim stvorenjima".

Do juna 2015. godine, Jedinica za neonatalnu negu u bolnici Grofica od Čester zabeležila je samo jednu do dve neonatalne smrti godišnje. Međutim, tog leta statistika je počela drastično da se menja, a uzroci smrti su bili toliko neobični da je vodeći konsultant tog odeljenja dr. Stephen Brearei, insistirao je na hitnom sastanku sa upravom kako bi se utvrdile okolnosti bizarnih nesreća. Površna preliminarna analiza otkrila je da je sestra Lusi bila na dužnosti u sve tri smrti.

- Ne može da bude Lusi, baš je preslatka - odgovorio mu je šef odeljenja neonatologije dotične bolnice kada je Briri pokazao na formular.

- Biće to nesrećni splet okolnosti, jer svaka od žrtava ima drugačiji uzrok smrti - istakli su u mejl prepisci, pa je Briri privremeno odustao od istrage.

Ali do oktobra 2015. umrle su još dve bebe, ponovo dok je Letbi bio na smeni. U tom trenutku, Briri je postao sigurniji da među osobljem neonatološkog odeljenja deluje čudovište, a da je to čudovište sestra Lusi.

U februaru 2016, drugi lekar je primetio kako sestra Lusi „zuri u bebu“, koja se na sudu naziva Dete K, samo nekoliko trenutaka pre nego što je „novorođenče misteriozno prestalo da diše“.

A onda je došao jun 2016, kada je čak i uprava bolnice bila prinuđena da primeti da se dešava nešto neobično. Naime, u razmaku od samo nekoliko nedelja jedno novorođenče se srušilo, dok su dve prevremeno rođene trojke umrle pod nerazjašnjenim okolnostima. Luci Letbi je bila na dužnosti u svim ovim slučajevima.

Pogibija dve bebe toliko je potresla zaposlene na odeljenju neonatalne nege da je uprava bila prinuđena da za njih organizuje stručno savetovanje, ali ono što je dr. Briri je odmah primetio da je „sestra Lusi jedina došla na posao u dobrom raspoloženju, kao da se ništa nije dogodilo“.

Već sledećeg dana, još jedno novorođenče je za dlaku izbeglo smrt, nakon čega je uprava bolnice bila prinuđena da pristane na nezavisnu istragu i ukloni sestru Lusi sa njenog mesta.

Misteriozne smrti i nesreće su odmah prestale.

Ali Letbi i dalje nije suspendovana, već ju je menadžment prebacio u Kancelariju za procenu rizika i nadzor bezbednosti pacijenata, u kojoj su bili smešteni dokumenti u vezi sa njenom istragom. Štaviše, uprava bolnice je pismeno zatražila od svih lekara da se formalno izvine „sestri Lusi” zbog širenja neproverenih navoda.

Kasnija nezavisna istraga, čije je pokretanje odobrila uprava bolnice tek u martu 2017. godine, takođe je utvrdila da uprava bolnice nije adekvatno prijavila smrt pacijenata, zbog čega zdravstveni sistem nije mogao da primeti da je došlo do naglog povećanja u mortalitetu novorođenčadi u jednoj od bolnica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading