Koralpe u Austriji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na zahtev Klajn cajtunga, izvršni direktor Evropskog litijuma Ditrih Vanke je imenovao „kraj 2025.“ kao datum za početak rudarenja i proizvodnje litijuma za baterije trebalo bi da počne 2026. "ako se u Evropi ne dogodi ništa nepredviđeno, poput pandemije ili sukoba.“

Početak je nekoliko puta odlagan, s tim da se na samom početku pominje 2013. godina.

Nove dozvole nemaju konkretan uticaj na pripreme za demontažu, kaže Vanke.

Rudarenje počinje u jednom trenutku, nakon čega se rudnik „kreće“ kroz planinu u okviru istraživanja i rudarenja.

Cilj: 8.800 tona litijuma za baterije godišnje

"Takođe nema promene u količini koju Evropski Litijum planira da iskopa. Ostaje na 8.800 tona litijuma za baterije godišnje", kaže Vanke.

Preciziraju se koraci rudarskog projekta: na početku je istraživanje sa odgovarajućim licencama za istraživanje, zatim počinju pripreme za rudarenje, za šta su potrebne rudarske dozvole.

„Naše znanje o prirodi ležišta mora se sukcesivno prenositi na dozvole za rudarstvo“, objašnjava Vanke.

Rudarenje litijuma

Printscreen

 

Vest godine

U Koralpima, u Austriji, u vodećem alpskom turističkom centru, dodeljeno je devet novih koncesija za litijum. Sada ih ima ukupno 20. Kopanje počinje 2025. godine.

To je srce turističke Austrije i prirodnih lepota. Pa jesu li odgovorni i najčistiji Austrijanci poludeli? Nisu, nego znaju šta rade.

Iskopavanje počinje na 270 kilometara od Beča, lokacija se zove Karnten, ili Karintija, bukvalno srce Alpa, lekovitih trava i turizma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading