litijum
Foto: Alo/Shutterstock

Američki zakon o smanjenju inflacije (IRA) značajno će povećati potražnju za kritičnim mineralima — kobaltom, litijumom, niklom i bakrom — i biće „veoma izazovno“ zadovoljiti ovu novu potražnju, prema najnovijem izveštaju S&P.

Najnoviji izveštaj S&P-a otkriva da će IRA imati dubok i opipljiv uticaj na tržište kritičnih minerala poput kobalta, litijuma, nikla i bakra. Ova promena u fokusu donosi sa sobom izazove i prilike, dok se SAD suočavaju sa potrebom da zadovolje rastuću potražnju za ovim resursima u cilju ostvarivanja ambicioznih ciljeva dekarbonizacije i modernizacije infrastrukture. 

  • potražnja za kobaltom, litijumom, niklom, zajedno, biće k23 veća 2035. nego 2021.
  • potražnja za bakrom će biti h2 isto tako visoka

Ovaj rast je ekvivalentan stopi rasta od 25% za kobalt, litijum, nikl i 4% za bakar.

„IRA utiče na minerale na dva načina. Što se tiče potražnje, to čini pružanjem velikih podsticaja i subvencija za širok spektar mineralno intenzivnih tehnologija dekarbonizacije, od električnih automobila do vetroturbina na moru. Na strani ponude, nastoji da promoviše razvoj minerala nametanjem procentualnih zahteva za sadržaj minerala iz Sjedinjenih Država ili zemalja sa kojima ima sporazum o slobodnoj trgovini („zemlje FTA“). Ovi zahtevi brzo rastu. Da bi se kvalifikovali za poreske olakšice IRA-e, 50% kritičnih minerala u bateriji vozila (po vrednosti) mora da ispuni ove zahteve 2024. godine — što će porasti na 80% do 2027. IRA takođe nastoji da smanji oslanjanje na „strane subjekte zabrinutosti““

— Zakon o smanjenju inflacije: Uticaj na tržište metala i minerala Severne Amerike

Domaća potražnja će takođe predstavljati izazov za rudarski sektor u SAD, jer će snabdevanje iz lokalnog ili FTA izvora (sporazum o slobodnoj trgovini) verovatno biti veliki izazov za proizvođače električnih vozila koji žele da maksimiziraju IRA podsticaje.

Izveštaj The Oregon Group-a o tome kako će američki ambiciozni planovi da investiraju skoro 1,6 biliona dolara u borbu protiv klimatskih promena i ažuriranje infrastrukture podržati potražnju od skoro 160 milijardi dolara po današnjim vrednostima za bakar, kobalt, litijum, grafit i nikl do 2040. godine, prema njihovim procenama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading