"RASPLAMSAVANJE ETNIČKE MRŽNJE I NETRPELJIVOSTI" Zbog zastave "Velike Albanije" u srcu Makedonije predsednik Pendarovski traži kaznu za odgovorne
Foto: privatna arhiva

Pendarovski je u reagovanju povodom posete premijera privremenih prištinskih insitucija Aljbina Kurtija Tetovu, gde je bila istaknuta zastava tzv. "velike Albanije“, pozvao nadležne organe da što pre reaguju u skladu sa procedurama.

- Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje, predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države - naveo je Pendarovski u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Severne Makedonije.

Kako je ocenio, način realizacije ideje o preimenovanju ulice u opštini Čair je u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica u državi.

- U tom smislu, očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke ispoštovan princip dvostruke većine, što treba da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini - zaključio je Pendarovski.

Kurti se u petak tokom nezvanične posete Severnoj Makedoniji sastao samo sa liderima opozicionih partija Albanaca i pristvovao preimenovanju ulice „Druga makedonska brigada“ u „Adem Demaći“ u skopskoj opštini Čair.

Na skupu u centru Tetova tokom Kurtijeve posete istaknuta je zastava tzv. „velike Albanije“, koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading