Albanci i Bugari spremili UDAR na Makedoniju! Ako im ovo prođe Balkan više neće biti isti  - ovo je plan za Veliku Albaniju
Alo/Marko Metlaš

Ovo je mišljenje Rista Nikovskog, makedonskog diplomate u penziji i bivšeg ambasadora te države u Rusiji, Albaniji i Velikoj Britaniji, povodom najave najveće stranka albanske manjine u Severnoj Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI), da je ponudila ostavke svojih ministara.

Kako je navedeno, stranka je spremna da napusti vlast ukoliko opoziciona VMRO-DPMNE bude glasala za amandmane vezane za uvođenje Bugara u makedonski Ustav.

Plan za Veliku Albaniju - uključeno i Kosovo

Nikovski upozorava da je ovo igra Albanca, Bugara i Brisela i da se iza svega krije opasan plan podele Severne Makedonije između Albanije i Bugarske.

- Ostavke albanskih ministara makedonskoj vladi deo su novog žestokog pritiska na Severnu Makedoniju da kapitulira u odnosu na Bugarsku i na evropski diktat tako što ćemo „šaku" Bugara u Makedoniji uneti u naš Ustav. To je taktika i strategija pokušaja brisanja Makedonaca kao nacije i zatvaranja definitivno makedonskog pitanja koje je aktuelno već 150 godina - upozorava Nikovski.

Bugarsko ponašanje ide na ruku i odgovara Albancima u Severnoj Makedoniji, siguran je naš sagovornik, i to DUI zna i zato i pokušava da uceni Vladu Severne Makedonije.

- Brisanje Makedonaca vodi ka direktnom stvaranju Velike Albanije i to albanski političari kod nas, a i šire, odlično znaju. Zato igraju beskompromisno i bez greške i ovo je samo vrh njihovih politika. Makedonija ne sme da unese Bugare u svoj Ustav, jer Sofija ne priznaje da Makedonci kao nacija postoje. Ako oni uđu u Ustav, to bi značilo rušenje Makedonije iznutra - upozorava Nikovski.

Bugarska našla saveznika

Drugim rečima, dodaje on, Bugari bi u ovom slučaju tražili da imaju svoje poslanike u parlamentu Severne Makedonije i svoj popunjen politički amfiteatar unutar parlamenta, a to direktno vodi ka brisanju Makedonaca.

- To je put ka formiranju druge bugarske države, jer Sofija sve vreme tvrdi da smo mi jedan narod u dve države, to jest, da smo svi Bugari - kaže naš sagovornik.

Nikovski smatra da DUI blefira kada kaže da će tražiti vanredne parlamentarne izbore ako ne dođe do promene Ustava, uz podsećanje da je opoziciona VMRO-DPMNE podršku ustavnim izmenama uslovio izlaskom DUI iz vlade.

- Za promenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina, a to ne postoji u našem parlamentu. VMRO-DPMNE suštinski je u pravu što se tako ponela jer su oni zapravo protiv otvaranja Ustava i unošenja Bugara u njega.

DUI blefira neće vanredne izbore

Po njemu, i VMRO traži vanredne izbore jer bi tako sigurno pobedili, a DUI bi zauvek ispao iz igre. Stvari bi se po očuvanje identiteta i države promenile na bolje iako bi pritisak spolja porastao.

U ostavci koju su iz DUI spremili piše da oni brane nacionalne interese, a da vlast sve više gubi podršku odlaganjem glasanja o promeni Ustava. Sednica parlamenta zakazana je za 18. avgust, a na njoj će biti razmatran predlog vlade da pristupi promeni Ustava, nakon što taj predlog bude prošao Odbor za ustavna pitanja.

Rasprava u Skupštini može da traje do 10 radnih dana, a potrebno je najmanje 80 glasova da bi se u prvoj fazi glasalo o potrebi promene Ustava. Severna Makedonija je u julu 2022. godine počela prvu fazu pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi počela da otvara poglavlja, mora da unese bugarsku manjinu u Ustav.

Sputnjik

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading