Poplave tanjug 5.avgust
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Gregor Ravnjak

U strahovitom nevremenu koje je krajem prošle nedelje zahvatilo Sloveniju šest osoba je poginulo, pričinjena je velika materijalna šteta, a nakon što je utvrđeno da je puklo betonsko kućište oko kanalizacione cevi za otpadne vode u Kranju, saopšteno je da postoji opasnost od ekološke katastrofe.

Broj poginulih u tim katastrofalnim poplavama u Sloveniji povećan je na šest, nakon što su pronađena tela muškarca koji je radio na saniranju štete od poplava i još jedno telo pronađeno u nabujaloj reci Temenici, prenosi STA.

Procenjuje se da šteta izazvana poplavama iznosi oko 500 miliona evra. U Kranju je teško oštećeno betonsko kućište oko kanalizacione cevi za otpadne vode sa područja te opštine, koje je pričvršćeno za most, zbog čega postoji opasnost od ekološke katastrofe ne samo u kranjskom kraju, već i u predelima uz Savu u Sloveniji i inostranstvu, prenosi slovenački portal 24ur.com na osnovu izjava lokalnih vlasti.

Iza mosta kod nekadašnje Planike, na koji je prikačena kanalizaciona cev, počinje kanjon Zarice, koji je kao i cela Sava zaštićen kao prirodna vrednost od nacionalnog značaja.

Mnogo je naselja duž Save koja su u opasnosti od zagađenja ako se kanalizacija izlije u reku. Zbog toga je neophodna akcija, upozoravaju iz opštine Kranj i javnih komunalnih preduzeća te opštine.

- Ako dođe do zagađenja, to će imati posledice ne samo na Kranj, već i na celu Sloveniju i dalje preko granice... hitno nam je potrebna pomoć države. Već imamo građevinsku dozvolu za novi most na koji bismo postavili novu kanalizacionu cev. Želimo da ovo bude jedan od prvih narednih projekata koje ćemo preduzeti zajedno sa državom - upozorava načelnik opštine Kranj Matjaž Rakovec.

Nadležni strahuju od fatalnog oštećenja cevi, na koju je priključeno oko 25.000 ljudi, koji čine približno trećinu građana Kranja i dve trećine Šenčura, koja bi izazvala izlivanje kanalizacije u Savu.

Vučić: Pomoći ćemo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće zbog stradalih u poplavama u Sloveniji i poručio da je Srbija, kao prijateljska zemlja, spremna da uputi neophodnu pomoć.

Situacija u kranjskoj opštini je od nedelje pod kontrolom, zbog čega je gradonačelnik naložio kranjskim vatrogascima da odu u pomoć u Škofju Loku. Kolegama u susednoj opštini pomoglo je devet dobrovoljnih vatrogasnih društava i jedinica Vatrogasno-spasilačke službe Kranj, ukupno 66 vatrogasaca i 19 vozila.

Portal 24.ur navodi da su pojedina područja i dalje poplavljena, mnogi putevi su i dalje zatvoreni, a nadležne službe upozoravaju da će, kako se voda bude povlačila, rasti rizik od klizišta u tim oblastima. U otklanjanju posledica poplava pomaže i vojska, a slovenačka Elektroprivreda je uspela da uspostavi snabdevanje strujom u celom delu Črne, u Žerjavu i Jazbini, dok struju još nemaju zaseoci Bistra, Koprivna i Topla.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading