KINA IZDALA NAREĐENJE Uklonite ga!
Foto: AP/Suez Canal Authority via AP

Predsednik Filipina Ferdinand Markos Mlađi izjavio je danas da ta zemlja nastavlja da demonstrira svoj suverenitet i teritorijalna prava, uprkos izazovima u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

Filipini su optužili kinesku obalsku stražu da je blokirala i gađala vodenim topovima filipinski vojni brod za snabdevanje u, kako je navedeno, rutinskoj misiji rotacije snaga i snabdevanja, a Kina je ranije saopštila da je Filipinima poručila da ne šalju brodove u Drugi Tomasov greben i da ne šalju ratnim brodom "građevinski materijal koji se koristi za popravku i pojačanje velikih razmera".

Filipini su 1999. namerno usidrili ratni brod da bi stekli pravo na Drugi Tomasov greben, potopljeni greben koji je deo ostrva Spratli u Južnom kineskom moru, a Kina je tokom vikenda saopštila da ima "neosporan" suverenitet nad tim područjem. Kina tvrdi polaže pravo na suverenitet nad ostrvom Spratli, koje se sastoji od mnogih ostrvaca, obala grebena i plićaka, i koje leži u centru Južnog kineskog mora i duž glavnih brodskih puteva. Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini takođe tvrde da polažu pravo na to ostrvo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading