PREOKRET U Crnoj Gori: ZBCG odustaje od pozicije šefa Skupštine?
Foto: Printscreen RTCG

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) navodno je spremna da u pregovorima o formiranju vlade napravi kompromis i odrekne se pozicije šefa Skupštine, na kojoj je do sada čvrsto insistirala - saznaju nezvanično Vijesti.

ZBCG, prema saznanjima lista, traži da zauzvrat dobije četiri resora u budućoj vladi - saobraćaj, energetiku i turizam, dok bi četvrta pozicija bila predmet naknadnog dogovora s Pokretom Evropa sad (PES), koji, kao partija koja je osvojila najviše glasova na izborima, vodi pregovore o konstituisanju nove izvršne vlasti.

Iz koalicije ZBCG, koju čine Nova i DNP, prethodnih dana su u više navrata poručivali da njima, shodno rezultatu izbora, treba da pripadne pozicija predsednika parlamenta. Ističu da su spremni na ustupke u pregovorima, ali da im je neprihvatljivo da "treći (na izborima) budu drugi", odnosno da Demokrate dobiju čelnu funkciju u Skupštini.

Demokrate su završile razgovore s PES-om i dogovorile da njima pripadne pozicija predsednika najvišeg zakonodavnog doma.

Čelnici Nove i DNP-a Andrija Mandić i Milan Knežević, tražili su prošle sedmice na sastanku s liderom PES-a i najizglednijim kandidatom za mandatara Milojkom Spajićem da ZBCG dobije potpredsedničko mesto u vladi, pet resora, poziciju šefa Skupštine i da im ostanu sva mesta "po dubini".

PES je, kako su Vijesti objavile, njihovoj koaliciji ponudio mesto potpredsednika vlade, tri resora, dva mesta potpredsednika Skupstine i pozicije "po dubini".

Knežević je prekjuče pozvao Spajića da ponovo "aktivira" razgovore o vladi kako bi se došlo do "optimalnog rešenja".

Iako su doskora u javnosti veće šanse davane tome da se formira vlada bez ZBCG, nezadovoljstvo Bošnjačke stranke (BS) ponuđenim mestima u vlasti otvorilo je opciju potencijalnog aranžmana sa ZBCG.

Kako su Vijesti pisale, jedna od prepreka tome moglo bi da bude insistiranje Ambasade SAD-a da im ZBCG nije partner, te njihova prošlonedeljna poruka da se "raduju saradnji s vladom čiji članovi podržavaju pristupanje Crne Gore EU, jedinstvenu podršku NATO-a Ukrajini, građansku prirodu države...".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading