plaža Sofular
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema podacima koje im je dostavila Hrvatska turistička zajednica, nautika je u julu ostvarila pad broja noćenja u iznosu od pet odsto, odnosno dolazaka u iznosu od četiri odsto u odnosu na lani, dok je rezultat u prvih sedam meseci tek neznatno bolji nego 2022. godine.

Tačnije, u dosadašnjem delu godine, dakle, prvih sedam meseci, noćenja su rasla tek dva, a dolasci jedan odsto, što znači da Hrvatsku zasad spašava dobra predsezona, ali u glavni deo sezone ušli su s problemima koji bi se, ako ih ne reše, dodatno mogli manifestovati i narednih godina.

Visoke cene

Kako je za "Jutarnji list" pojasnio direktor udruženja nautičkog turizma pri HGK, Paško Klisović, već je neko vreme izvesno kako će nautika u julu beležiti minus, koji se uglavnom pripisuje nekolicini faktora.

"Prvi su vremenske nepogode tokom juna, u kojemu se obično događaju rezervisanja za jul, a koji je ove godine podbacio, kao i činjenica da su neke destinacije, poput Grčke, poslednje četiri godine davale podsticaje za ulaganje u brodove, što se posledično prelilo i na Hrvatsku, koja je ostala bez dela gostiju", kaže Klisović.

Ipak, onaj najvažniji razlog odnosi se na nerealno podizanje cena, posebno roba i usluga u nadležnosti države ili jedinica lokalnih samouprava, koje su prouzrokovale da Hrvatska postaje sve manje atraktivna i priuštiva uobičajenim emitovnim tržištima. A ona, barem kad je u pitanju glavna sezona, sve teže mogu pratiti hrvatske cene.

Osetljiva tržišta

"Nisam od onih koji se zalažu za slikanje računa i divljanje protiv cena restorana u Hrvatskoj, ali činjenica je kako su ove sezone u Hrvatskoj poskupile brojne usluge na koje se nadovezuje nautički turizam, a koje su uglavnom u rukama države. Tu pre svega mislim na cene ulaznica za nacionalne parkove te parkove prirode, koje su značajno otišle gore, kao i cene vezova i ostalih usluga u marinama", kaže Klisović.

Dodaje kako se pokazuje da dosadašnja emitovna tržišta - a reč je uglavnom o austrijskom, nemačkom, poljskom i češkom - teško mogu pratiti rast tih cena, te kako je potrebno napraviti iskorak prema cenovno manje osetljivim tržištima.

"Tu mislim pre svega na tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Novog Zelanda, koja trenutno nisu preterano zastupljena. Nautika je niša koja u odnosu na ostatak turizma čini udio od možda četiri odsto, ali čije goste treba maziti i paziti", pojasnio je Klisović te dodao kako se nada da će u razgovoru s nadležnim institucijama uspeti pronaći neko rešenje, donosi "Jutarnji List".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading