NEMAČKOJ SE CRNO PIŠE Najjačoj evropskoj ekonomiji sledi pet teških godina
Foto: Shutterstock

Reagujući na novi izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda koji predviđa da će se nemačka ekonomija ove godine smanjiti za 0,3 procentna poena, Habek je nemačkom javnom servisu ARD priznao: "Podaci svakako nisu dobri".

Nemački statistički zavod je već u maju upozorio da je zemlja ušla u recesiju. Neke od najvećih nemačkih kompanija počele su da napuštaju otadžbinu, izazivajući strah od deindustrijalizacije, podseća "Politiko".

Habek smatra da se ovaj pad može objasniti visokim cenama energenata, koje je Nemačka osećala intenzivnije od drugih zemalja jer se oslanjala na jeftin ruski gas. Visoke kamatne stope takođe usporavaju investicije i globalnu trgovinu, dodao je on, što posebno utiče na Nemačku kao zemlju koja zavisi od izvoza.

Ističući da "nema razloga" da se reaguje na ove probleme sa "nemačkom anksioznošću" - aludirajući na krilaticu koja opisuje strah i oklevanje koji su stereotipno povezani sa Nemcima koji se suočavaju sa velikim izazovima - Habek je kasnije u TV intervjuu i sam dao neke oštre opaske.

"Takođe ne želim da ignorišem činjenicu da će ovo opteretiti ljude", rekao je Habek i nastavio: "Pred nama je veliki transformacioni period do 2030. godine, tokom kojeg bi Nemačka trebalo da pređe sa tradicionalne industrijske baze zavisne od fosilnih goriva na zelenu energiju poput vodonika".

Ministar se založio za podršku države u vidu ograničenja cena električne energije energetski intenzivnim kompanijama u međunarodnoj konkurenciji, "kako bi mogle da izdrže izazove transformacije i da imaju dovoljno novca za ulaganje".

Habek, visoki političar Zelenih - stranke koja ima istoriju predlaganja zaduživanja za rešavanje problema - priznao je da predložene energetske subvencije, koje on promoviše mesecima, još uvek nemaju većinu u vladajućoj koaliciji.

Ipak, političar Zelenih, koji takođe deluje kao vicekancelar, tvrdi da Nemačka u suštini mora da odluči između kršenja svojih pravila o dugu - što je veliko "ne" za koalicionog partnera Slobodne demokrate (FDP) - ili rizikovanja gubitka svoje industrijske baze.

"Pitanje je: da li pozajmljujemo novac ili više nemamo industriju", rekao je Habek.

- Nemamo još mnogo vremena, inače će kompanije reći: Ulagaćemo, ali ne više u Nemačku - rekao je. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading