Poljska zatvara granice, počinje izolacija Belorusije?
Tanjug/Ap

Kako je naveo, ove zemlje mogle bi da zatvore svoje granice sa bliskim ruskim saveznikom Belorusijom ako se na njihovim granicama sa zemljom dogode ozbiljni incidenti koji uključuju Vagnerovu grupu.

Poljska članica NATO-a odlučila je 19. jula da premesti vojne trupe na istok zemlje nakon što su Vagnerovi plaćenici počeli da obučavaju beloruske specijalne snage nekoliko kilometara od njene granice.

Dva dana kasnije, predsednik Vladimir Putin optužio je Poljsku za teritorijalne ambicije prema teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza i rekao da će se svaka agresija na Belorusiju smatrati napadom na Rusiju.

„Ako dođe do ozbiljnih incidenata u vezi sa Vagner grupom na granicama zemalja NATO-a i EU, kao što su Poljska, Litvanija ili Letonija, mi ćemo nesumnjivo delovati zajedno“, rekao je ministar Mariusz Kaminski.

„Ne isključujem da ćemo, ako odlučimo da je ovo pravi odgovor u ovom trenutku, potpuno izolovati Belorusiju“.

Poljska, koja negira bilo kakve teritorijalne ambicije prema Belorusiji, bila je važno utočište za protivnike beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, a Varšava je postala jedna od najčvršćih pristalica Kijeva od kada je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine.

Drumski saobraćaj između Poljske i Belorusije ograničen je od februara zbog pogoršanja odnosa dve zemlje. Poljska je takođe optužila Belorusiju da veštački stvara migrantsku krizu na granici tako što dovodi ljude sa Bliskog istoka i Afrike i pokušava da ih natera preko granice. Belorusija je to više puta demantovala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading