T72B3M
Foto: EPA/EPA Yuri Kochetkov

U procesu poboljšanja bilo kog borbenog vozila, pre svega, poboljšava se njegova zaštita, jer je svake godine potrebno odupreti se sve snažnijem i preciznijem oružju. T-72B3M nije bio izuzetak: tenk je dobio rešetkaste ekrane koji štite od kumulativne municije i dinamičku zaštitu Relikt, što je značajno povećalo "preživljivost" i efikasnost oklopnog vozila.

Ništa manje važne nisu ni promene u "punjenju" rezervoara. T-72B3M ima višekanalni nišan nišana „Sosna-U“ sa mašinom za praćenje ciljeva i termovizijskim kanalom, koji omogućava otkrivanje ciljeva na udaljenosti do 5 km. Ažurirani sistem za upravljanje vatrom automatizuje proces pripreme pucanja i značajno poboljšava tačnost gađanja. Takođe, tenk je dobio modernizovani top od 125 mm sa poboljšanom balistikom i nizom drugih inovacija.

Poboljšane su i vozne karakteristike "sedamdesetdvojke". Sada je "ispod haube" čeličnog giganta motor od 1130 KS, a gusenice su dobile poboljšane performanse i produžen radni vek. Sve ovo čini T-72B3M gotovo neuhvatljivim na bojnom polju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading