HRVATSKA MOŽE DA OČEKUJE TORNADO Klimatolog o jučerašnjoj vremenskoj apokalipsi: Ekstremni ekstremi nikako nisu normalna pojava!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Četiri osobe su poginule, preko 2.000 je povređeno, a materijalna šteta se još zbraja. Međutim, sudeći po rečima klimatologa, ovakvi slučajevi bi mogli da postanu sve češći u Hrvatskoj.

Udari vetra i do 180 km na sat:. Vetar je lomio drveće kao da je od papira 

Grmljavine praćene jakim vetrom i gradom nisu neuobičajena pojava tokom letnjih meseci u Hrvatskoj. Međutim, jučerašnje nevreme je za sobom ostavilo i troje mrtvih koji su izgubili život nakon što je na njih palo drveće od siline vetra. Život je izgubio i vatrogasac iz Slavonije dok je sanirao štetu nakon nevremena.

Oluja je u Hrvatsku stigla iz Slovenije velikom brzinom, krećući se oko 70 km/h. Područje Zagreba zahvatili su vetrovi od 90-115 km/h, dok je na istoku zemlje vetar dodatno ojačao, u Slavonskom Brodu dostizao udare preko 120 km/h, a u Županji čak 180 km/h.

Nada Radišić iz Slavonskog Broda juče je svedočila snažnim naletima vetra koje, kaže, nikada u životu nije videla. Cela situacija ju je uplašila, a tokom jutrošnjeg obilaska prirode, kaže, bila je svedok potpunog uništenja drveća.

"Imam 63 godine, hodam po Poloju u Slavonskom Brodu svaki dan već 40 godina. Jutros sam prošetala tamo da vidim kako izgleda priroda nakon jučerašnjeg nevremena. Nikada nisam videla ovoliko polomljenih stabala. Šetalište liči na film strave i užasa. Jako mi je žao što se sve ovo dogodilo,  ali tu su bila stabla koja pamtim od detinjstva. Živim u stambenom naselju i juče sam kroz prozor gledala kako je krov zgrade pao na automobile na obližnjem parkingu, a oštećen je i naš auto. Vetar je lomio grane kao od papira“, ispričala je za hrvatski Indeks Nada Radišić.

Superćelijska oluja

Foto: Shutterstock

 

Klimatolog Grisogono: Jučerašnji događaj je presedan, možemo očekivati još ovako jakih oluja

Hrvatska nije navikla na ovakvo ekstremno vreme koje oduzima ljudske živote, pa se sve češće postavlja pitanje da li iza ovakvih olujnih naleta stoje klimatske promene.

O nastanku ovog nevremena i klimatskim promenama na koje klimatolozi posebno upozoravaju poslednjih nekoliko godina razgovarali smo sa Brankom Grisogonom, klimatologom, geofizičarem i profesorom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. On kaže da je jučerašnje nevreme najverovatnije posledica klimatskih promena.

„Može se reći da je to verovatno posledica klimatskih promena, ali za izvesnost takve tvrdnje potrebno je sprovesti dodatna istraživanja. U principu, nijedan pojedinačni događaj ne može se a priori povezati sa nedavnim klimatskim promenama. S druge strane, postoje statističke i modelske metode da se to dokaže ili opovrgne, ali to zahteva dodatni rad i trud“, kaže Grisogono.

On kaže da je jučerašnje nevreme presedan za Slavoniju i centralnu Hrvatsku, ali da je donekle slično nevreme pogodilo Zagorje i šire područje Krapine 2008. godine, kada se pojavio takozvani superćelijski kumulonimbus koji je rušio stabla, čupao krovove i uništio većinu useva gradom veličine manjeg lešnika.

„Tornada može očekivati i Hrvatska“

Grisogono objašnjava da statistika superćelija kumulonimbusa kaže da takvi sistemi rezultiraju sa malo ljudskih žrtava.

"Superćelijski kumulonimbusi su i glavni ili vodeći generatori tornada i pijavica. Možemo očekivati tornado u Hrvatskoj. Imale su ih Češka, Španija i mnoge druge evropske zemlje, a to je bilo oko 20 odsto slabije nego u SAD. 

To su ekstremni događaji, a ekstremni ekstremi nikako nisu normalna pojava. U Hrvatskoj možemo očekivati tornado, ne ove nedelje ili ovog meseca, ali statistički gledano, on će se pojaviti u kasno proleće, leto ili ranu jesen“, kaže on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading