NEMAČKOJ EKONOMIJI SE CRNO PIŠE Izgledi za drugu polovinu godine još su sumorniji preti recesija
Foto: Alo/Shutterstock

Stručnjaci za finansijska tržišta predviđaju dalje pogoršanje ekonomske situacije do kraja godine.

Raspoloženje nemačkih ulagača pogoršano je u julu zbog viših kamatnih stopa i slabe izvozne tražnje, pokazalo je danas redovno mesečno istraživanje instituta za ekonomska istraživanja (ZEW).

ZEW-ov indeks atmosfere među ulagačima u najvećoj evropskoj ekonomiji u julu je u odnosu na mesec ranije potonuo za 6,2 boda, na minus 14,7 bodova.

Ključni razlozi za negativne izglede su više kratkoročne kamatne stope u evrozoni i Sjedinjenim Američkim Državama kao i slaba izvozna tržišta poput Kine, rekao je predsednik ZEW -a Ahim Vambah.

Stručnjaci za finansijska tržišta predviđaju dalje pogoršanje ekonomske situacije do kraja godine, dodao je Vambah.

„Privredni izgledi za drugu polovinu godine još su sumorniji“, rezimirao je danas viši ekonomist Helabe Ralf Umlauf, komentarišući pokazatelje, preneo je „Jutarnji list“.

ZEW-ov indeks ocene trenutne situacije u nemačkoj privredi pao je u julu za tri boda u odnosu na jun, na minus 59,5 bodova.

Nemačka privreda zapala je u recesiju početkom 2023. godine jer je potrošnju domaćinstva, ključnog motora rasta, pritisla visoka inflacija. Rast cena ponovo je blago ubrzao u junu, na 6,4 odsto, sa 6,1 odsto u prethodnom mesecu, potvrdio je danas statistički zavod Destatis ističući kontinuirano snažno poskupljenje hrane i ukidanje mesečne karte za javni prevoz koja je uvedena prošlog leta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading