Nestala podmornica
Foto: Profimedia/Profimedia

Martin je procenio da je podmornica počela da "pada kao kamen" već na dubini od oko 1.700 metara i da je na oko 2.600 metara nije "pukla kao balon" usled velike promene pritiska. Stručnjak takođe navodi da su putnici padali jedan preko drugog u zastrašujućem potpunom mraku tokom pada koji je trajao između 48 i 71 sekunde.

Podmornica "Titan" izgubila je komunikaciju sa svojim brodom za podršku u nedelju 18. juna tokom spuštanja do olupine "Titanika" nekih 3.800 metara ispod površine. Nekoliko dana kasnije ostaci podmornice su pronađeni i istraga veruje da je došlo do "katastrofalne implozije".

Martin je detaljno objasnio svoju teoriju kako je podmornica otkazala za španske medije.

- Polazna tačka je da se podmornica spušta bez ikakvih incidenata u horizontalnoj ravni sve dok nije dostigla oko 1.700 metara. Tada je došlo do kvara na struji. Ostala je bez motora i bez pogona i izgubila komunikaciju sa matičnim brodom - navodi Martin.

Stručnjak smatra da je nedostatak pogona doveo do toga da "Titan" izgubi stabilnost i počne da se brzo spušta.

- "Titan" je promenio poziciju i pao da pada vertikalno jer je 400 kilograma težine putnika ugrozilo podmornicu. Nabijali su se jedni na druge. Zamislite užas i agoniju. Mora da je bilo kao u horor filmu. Zbog dubine i nedostatka prirodnog svetla i struje bili su u potpunom mraku dok je podmornica tonula prema dnu Atlantika - rekao je Martin.

Navodi da je agonija trajala oko jednog minuta.

- Tada su shvatili šta se dešava. Teško je steći predstavu o tome šta su doživeli u tim trenucima. Nakon 48 sekundi ili jednog minuta dolazi do implozije i trenutne iznenadne smrti - rekao je stručnjak.

Martin je uporedio imploziju sa "pucanjem balona" i rekao da nije izazvana samo dubinom već i naglim povećanjem pritiska dok se podmornica spuštala poput strele.

Podmornica je inače izgubila kontakt sa matičnim brodom oko 105 minuta nakon zarona na oko 650 kilometara od obale Njufaundlenda u Kanadi. Američka obalska straža potvrdila je smrt pet putnika četiri dana kasnije, a istraga o imploziji je u toku.

Dejli mejl

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading