MOŽE LI STOLTENBERG UBEDITI ERDOGANA Ovo je poslednji pokušaj NATO - a
Foto: Printscreen

Stoltenberg je sazvao sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristersona dan pre dvodnevnog sastanka na samitu NATO-a na kome alijansa želi da pokaže jedinstvo pred ruskom invazijom na Ukrajinu.

Turska i Mađarska tek treba da odobre ulazak Švedske.

Generalni sekretar je prošle nedelje rekao da je pristupanje Švedske NATO-u blizu. „Ono što je važno jeste da imamo pozitivan ishod sledeće nedelje“, rekao je on novinarima posle sastanka sa predstavnicima Turske i Švedske u četvrtak.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za članstvo u NATO-u, napuštajući decenijama dugu politiku vojne neutralnosti.

Zahtev za članstvo u alijansi moraju da odobre sve članice NATO-a i dok je Finska dobila zeleno svetlo u aprilu, Turska i Mađarska tek treba da odobre ulazak Švedske. 

Budimpešta je rekla da će to učiniti kada Turska učini isto.

Erdogan bi trebalo da se sastane sa Džoom Bajdenom u Viljnusu na marginama samita, gde se očekuje da će američki predsednik još jednom pokušati da ubedi svog turskog kolegu da odobri članstvo Švedske.

Turski predsednik kaže da Švedska krije članove militantnih grupa, uglavnom pristalice Kurdistanske radničke partije, koju optužuje za organizovanje protesta i finansiranje terorističkih grupa.

Švedska je saopštila da je ispunila zahteve dogovorene u razgovorima sa Turskom, uključujući uvođenje novog zakona kojim je članstvo u terorističkoj organizaciji nezakonito.

Erdogan je u petak obećao da će doneti "najbolju odluku, kakva god da je", rekavši da su sve opcije i dalje na stolu.

Ključ bi, međutim, mogao biti u Vašingtonu, analitičari procenjuju da je zeleno svetlo Turske Švedskoj uslovljeno isporukom američkih borbenih aviona F-16 Ankari, što Turska poriče.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading