Protest u Parizu
Foto: Printscreen/Printscreen

Francuska se sprema za još jednu zastrašujuću erupciju urbanih nereda u subotu uveče, nakon smrtonosne pucnjave policije na 17-godišnjaka iz predgrađa, sa desetinama hiljada policajaca koji patroliraju ulicama i putnicima koji žure kućama pre nego što su transportne službe ranije zatvorene iz bezbednosnih razloga.

Uprkos apelima vlade na smirenost i obećanjima da će red biti uspostavljen, dim iz automobila i zapaljenog smeća već su se nadvijali nad ulicama pariskog predgrađa Nanter nakon mirnog popodnevnog marša u čast tinejdžera koji je identifikovan samo po imenu, Nahelu.

Pucnjava zabeležena na video snimku šokirala je zemlju i izazvala dugotrajne tenzije između policije i mladih ljudi u stambenim naseljima i drugim ugroženim naseljima.

Porodica tinejdžera i njihovi advokati nisu rekli da je policijska pucnjava bila vezana za rasu i nisu objavili njegovo prezime niti detalje o njemu.

Ipak, njegova smrt je odmah rasplamsala sirove živce u naseljima koja su primila generacije imigranata iz bivših francuskih kolonija i drugde.

Njihova deca rođena u Francuskoj često se žale da su podvrgnuta policijskim proverama ličnih dokumenata i maltretiranju mnogo češće nego belci ili oni u bogatijim naseljima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading