Nemiri u Francuskoj
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Aurelien Morissard

Francuska vlada je večeras rasporedila 45.000 policajaca kao reakciju na trenutnu situaciju, rekao je ministar unutarnjih poslova Žerald Darmanen za televiziju TF1.

Masovni neredi širom zemlje počeli su nakon što su policajci u utorak ujutro pucali i ubili 17-godišnjeg tinejdžera u pariskom predgrađu Nanter, dok su proveravali vozilo. Naveli su da je mladić odbio da ispoštuje njihove zahteve.

Neredi traju već nekoliko dana. Demonstranti su palili automobile, zgrade policije i lokalne vlasti. U nekim oblastima su morale biti raspoređene specijalne snage, korišćena su oklopna vozila i helikopteri. Snage bezbednosti su u petak uveče privele više od 600 prekršilaca.

Francuski predsednik Emanuel Makron sazvao je međuresornu kriznu grupu. On je incident nazvao "neobjašnjivim i neoprostivim", dodajući da "ništa ne opravdava smrt mladog čoveka". Francuski ministar za gradove i stambena pitanja Olivije Klajn rekao je da se ne isključuje uvođenje vanrednog stanja.

Portparol vlade Olivije Veran izrazio je saučešće porodici preminulog, uz napomenu da cela Francuska deli šok zbog onoga što se dogodilo. Sednica Narodne skupštine Francuske počela je minutom ćutanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading