kačket lgbt
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen/VICE News

Kako prenosi Index.hr, uredba, koja stupa na snagu 1. jula, dolazi usred gušenja prava LGBT osoba, koja je ruski predsednik Vladimir Putin nastojao prikazati kao dokaz moralnog propadanja u zapadnim zemljama od čega se, po njegovom mišljenju, Rusija mora zaštititi.

„Pomoć takvih stručnjaka je nužna ako se osoba želi oporaviti od frigidnosti, impotencije ili sličnih povreda seksualnog ponašanja kao što su fetišizam, mazohizam i sadizam“, navodi se u službenom listu ruskog parlamenta.

Prema uredbi koju je potpisao Putin, stručnjaci će pomagati pacijentima koji imaju „netipične sklonosti kao što su autoerotizam, homoseksualnost, sodomija“, dodaje se.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) uklonila je homoseksualnost sa svog popisa mentalnih poremećaja 1990. godine.

Rusija je to učinila 1999.

No Putin je prošlog decembra potpisao zakon kojim se proširuju ograničenja na ono što naziva „LGBT propagandom“, čime se zabranjuje svako javno izražavanje načina života lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca ili transrodnih osoba u Rusiji.

Vlasti su već koristile ovaj i starije zakone za zaustavljanje parada ponosa i pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca.

Regionalni sud je ove sedmice kaznio voditelja grupe „Vykhod“ za podršku LGBT-u sa 150.000 rubalja jer je grupa odbila da se identifikuje na društvenim mrežama kao „strani agent“, kako se traži pod novim zakonom, objavio je list Novaya Gazeta Europe.

Slično je u četvrtak kažnjen online servis filmova s 3,7 miliona rubalja jer nije dao upozorenje o LGBT sadržaju u emitovanim filmovima.

Ranije ovog meseca, donji dom ruskog parlamenta dao je početnu podršku zakonu kojim bi se zabranile operacije promene pola.

Pod novom uredbom ministarstva zdravstva, medicinsko osoblje pomagaće bračnim parovima da „postignu seksualnu harmoniju“ te savetovati roditelje kako da edukuju svoju decu o seksu, objavio je službeni list parlamenta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading