KLJUČNI IGRAČ U EKSPLOATACIJI LITIJUMA Bolivija osigurala milijarde u sporazumima sa Rusijom i Kinom
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ugovori, koji predviđaju ukupnu investiciju od 1,4 milijarde dolara, prate sličan sporazum u januaru sa gigantskim kineskim proizvođačem baterija CATL, što je još jedna potencijalna pobeda Pekinga u njegovim naporima da zaključa snabdevanje metalom koji se koristi u električnim vozilima.

„Sa ovim ugovorima naša zemlja će moći da proizvede oko 100.000 (metričkih) tona litijum karbonata 2025. godine u slanama Ujuni, Koipasa i Pasto Grandes“, rekao je ministar ugljovodonika i energetike Frenklin Molina na događaju u La Pazu.

Prema Geološkom zavodu SAD-a, kultne solane u Boliviji su dom najvećih svetskih resursa litijuma sa 21 milion tona, ali se zemlja dugo bori da poveća industrijsku proizvodnju ili razvije komercijalno održive rezerve.

Vlade, rudarske kompanije, tržišta baterija i proizvođači automobila širom sveta, od Tesle do BMV-a, bore se da obezbede snabdevanje metalom, koji je neophodan za mnoge baterije koje se koriste za veliki pomak ka električnim vozilima.

Molina je rekao da će investicije omogućiti izgradnju dva pogona za direktnu ekstrakciju litijuma (DLE) u gradovima Pasto Grande i Ujuni Norte, gde bi se proizvodilo najmanje 45.000 tona litijum karbonata godišnje.

Ruski Rosatom, koji je licitirao preko svoje jedinice Uranium One Group, potvrdio je vest, rekavši da će uložiti 600 miliona dolara u projekat, svoj prvi veliki litijumski poduhvat u inostranstvu, sa planiranim godišnjim kapacitetom od 25.000 tona litijum karbonata.

„Postoji mogućnost povećanja kapaciteta na osnovu rezultata geoloških istražnih radova“, rekao je prvi zamenik generalnog direktora Rosatoma Kiril Komarov u saopštenju.

Molina je rekao da će Citic Guoan uložiti 857 miliona dolara i da će takođe „razmotriti ulaganje u postrojenja za baterije i instalaciju, verovatno uz tehničke studije, fabrike za sklapanje vozila, kako bi se stvorila prava revolucija električnog transporta“.

Dogovor sa Uranium One Group je bio za studije izvodljivosti i predinvesticionih studija, rekao je on, dodajući da su višestruki testovi sa ruskom tehnologijom na solanama pokazali stopu izvlačenja litijuma preko 80%, sa čistoćom od oko 99,5%.

Zajedno sa Bolivijom, susedi Čile i Argentina čine takozvani "litijumski trougao", dom najveće svetske riznice metala. Čile i Argentina su daleko napredniji u proizvodnji, a projektima su često potrebne godine da se ostvare.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading