neredi u francuskoj
Foto: Alo/EPA-EFE/YOAN VALAT

Nanter je danas domaćin marša u znak sećanja na 17-godišnjeg mladića koji je u utorak poginuo od policijskog metka, u kome, prema pisanju medija, učestvuje oko 6,2 hiljade ljudi. Na protestima se vode nasilni sukobi sa policijom.

Interventna grupa Nacionalne žandarmerije (GIGN), RAID (elitna jedinica Nacionalne policije) i Brigada za potragu i reagovanje (BRI) idu u Nanter.

U utorak ujutro, policajci su pucali i ubili 17-godišnjeg dečaka tokom provere u Nanteru, predgrađu zapadno od Pariza, za koga je policija rekla da je odbio da ispuni njihove zahteve. Кao rezultat toga, u nizu gradova izbili su nemiri koji traju dva dana.

Demonstranti su zapalili automobile, kante za smeće, gradske kuće, kao i policijske stanice. Nerede su pratili nasilni sukobi sa pripadnicima policije. Policija je bombardovana molotovljevim koktelima, vatrometom i kaldrmom.

Policija je odgovorila suzavcem. Ministarstvo unutrašnjih poslova javilo je o privođenju 150 osoba.

U četvrtak se očekuje „tihi marš” ispred uprava policije grada Nantera, pozvala je majka preminulog tinejdžera.

Francuske vlasti pozvale su građane da se "smire", zahtevajući fer istragu o ovom slučaju.

Francuski predsednik je incident nazvao "neobjašnjivim i neoprostivim", dodajući da "ništa ne opravdava smrt mladog čoveka". Premijer je rekao da je policija delovala "izvan granica dozvoljenog", piše Ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading