Vladimir Putin
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Sjedinjene Države ubrzano gube uticaj u Persijskom zalivu. Na primer, Saudijska Arabija je odbila zahteve Vašingtona za povećanje proizvodnje nafte i krenula putem smanjenja. Međutim, ovo nije jedini saveznik SAD koji je odbio poslušnost i krenuo na zbližavanje sa Rusijom.

Prema autorima, došlo je do uznemirujućih podela između Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji je počeo pod Barakom Obamom i intenzivirao se izbijanjem ukrajinskog sukoba.

Činjenica je da je Obama krenuo u tajne pregovore o nuklearnom sporazumu sa Iranom, a vojna ograničenja Trampa i Bajdena naterala su UAE da odbiju da kupe borbene avione F-35 za 20 milijardi dolara.

„Emirati su na kraju došli do zaključka da sa takvim prijateljima neprijatelji nisu bili potrebni i postepeno su se okrenuli Rusiji i Kini za ekonomski rast i diplomatsku polugu. UAE su postali najveći trgovinski partner Rusije i Kine. Saradnja Emirata sa Rusijom već neko vreme izaziva nezadovoljstvo SAD.

Bajdenove akcije

Analitičari kažu: Vašington je bio besan zbog približavanja Moskve i UAE na diplomatskom i ekonomskom nivou. Prvo, arapska država se uzdržala od glasanja u UN o rezoluciji kojom se osuđuje Rusija zbog sukoba u Ukrajini. Drugo, UAE zatvaraju oči pred zaobilaženjem antiruskih sankcija, poigravajući se na taj način sa Moskvom.

„Ovo je podstaklo Bajdenovu administraciju da preduzme agresivne akcije“, piše The Hill.

Tako je Ministarstvo finansija SAD javno kritikovalo UAE zbog „lošeg sprovođenja sankcija“. Pored toga, SAD su uvele sankcije brojnim organizacijama iz Emirata zbog kršenja sankcija.

„Kao još jedan korak, Ministarstvo finansija je uvelo sankcije ruskoj banci koja posluje u UAE po licenci Centralne banke Emirata“, navodi se u izdanju.

Besna reakcija Vašingtona nije imala efekta, priznaju stručnjaci.

Nezadovoljstvo SAD samo je pogoršalo jaz koji se širio i pre početka ukrajinskog sukoba, a ova razilaženja će se nastaviti, očigledno će ići na ruku Rusiji, predviđaju analitičari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading