OVAKO JE POČELA KRIZA U RUSIJI Kako se Prigožin oteo kontroli, a šta pobuna znači za Putina
Foto: AP/Foto: AP/Alexei Druzhinin

Poslednjih 16 meseci, Prigožin je često govorio protiv najviših ruskih vojnih lidera, odnosno ministra odbrane Sergeja Šojgua i generala Valerija Gerasimova, optužujući ih za nekopetentnost tokom svojih akcija u Ukrajini.

"Rat je bio potreban da bi Šojgu mogao da postane maršal kako bi mogao da dobije drugu medalju 'Heroja Rusije. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacizaciju Ukrajine", samo su neke od njegovih objavljenih poruka.

Mediji su ga mesecima predstavljali kao bliskog saradnika ruskog predsednika, a čak je dobio i nadimak "Putinov kuvar" jer su njegovi ugostiteljski objekti dostavljali hranu Kremlju. Iako ga je Putin u prošlosti više puta štitio, čini se da je Prigožin ovoga puta prešao granicu.

Prigožin je juče u video poruci optužio rusku vojsku da gađa njegove borce, a takođe je i na Telegram kanalu objavio snimak na kom se vide posledice navodnog ruskog napada na njegov štab u jednoj šumi.

On je sinoć pozvao na "Marš za pravdu" protiv najviših ruskih generala, ističući da ovo nije vojni udar, iako su bezbednosne službe zbog njegovih akcija započele istragu. S obzirom na to da drama još uvek traje, još uvek nije moguće da se precizno utvrdi koliki će uticaj ova pobuna imati na režim u Kremlju.

Međutim, u Moskvi je od jutros pojačana bezbednost, a Putin je na vreme obavešten o svim dešavanjima.

Predsednik Ruije se danas obratio naciji, gde je Prigožina, doduše ne direktno, optužio za veleizdaju i naveo da je dat nalog da se "neutrališu svi koji su organizovali pobunu".

Za predsednika koji se, kako navode analitičari, oslanja na stabilnost i poslušnost da bi ostao na vlasti, ovaj "incident" će ga u najmanju ruku uznemiriti, posebno jer postoji opasnost da može doći da veće nestabilnosti, iako službe bezbednosti to nastoje da spreče.

Još jedan faktor koji će u velikoj meri uticati na nastavak sukoba je koliko je Vagnerovih plaćenika uključeno u pobunu.

Ruski general Sergej Surovikin je preko društvenih mreža apelovao na Vagnerovce da ignorišu Prigožinove naredbe.

Iako mnoge stvari još uvek nisu jasne, ono što je sigurno je da će ova eskalacija sukoba u Moskvi dati podsticaj ukrajinskim snagama, koje će sigurno iskoristiti ovu situaciju kako bi napredovali u svojoj kontraofanzivi.

Sada se postavlja veliko pitanje da li Rusija, sa svojom ogromnom moći kontroliše ono što ljudi u Rusiji vide i čuju, može da obuzda posledice Vagnerove pobune, ili je ovo prvi znak pukotina u Kremlju, ostaje nam da vidimo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading