JAPAN NAJAVIO "DESTRUKTIVNE MERE" Ministarstvo odbrane spremno na sve da bi zaštitilo svoju teritoriju
Foto: EPA/EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

S obzirom da se Severna Koreja sprema da lansira vojni špijunski satelit u narednim nedeljama, japansko ministarstvo odbrane upozorilo je u ponedeljak da će preduzeti „destruktivne mere“ protiv svakog projektila koji ugrozi njenu teritoriju.

Kim Džong Un najavljuje lansiranje izviđačkog satelita

JAPAN NAJAVIO

EPA

 

Severnokorejski lider Kim Džong Un otkrio je prvi izviđački satelit ove zemlje ranije ovog meseca i obavestio japansku obalsku stražu u ponedeljak da će lansirati svemirski brod iznad Istočnog kineskog mora.

Japanska priprema za obaranje severnokorejske rakete

Japansko ministarstvo odbrane je u saopštenju u ponedeljak saopštilo da su jedinice protivvazdušne odbrane dobile dozvolu da „preduzmu destruktivne mere protiv balističkih i drugih projektila za koje je potvrđeno da slete na našu teritoriju“. Kako se navodi u saopštenju, japanske jedinice će koristiti američke rakete SM-3 ili Patriot za obaranje severnokorejske rakete ako bude potrebno.

Japan trenutno ima razarač koji nosi SM-3 presretače stacionirane u Istočnom kineskom moru, i Patriot baterije na ostrvima Okinava. Portparol Ministarstva odbrane rekao je novinarima da će raketa verovatno proći preko ovih ostrva nakon lansiranja, kao što je bio slučaj kada je Severna Koreja poslala satelit za posmatranje Zemlje u svemir 2016. godine.

Japanski, južnokorejski i američki zvaničnici su zahtevali da Kim odustane od lansiranja, tvrdeći da to krši rezolucije Saveta bezbednosti UN o raketnom programu Pjongjanga. Zbog visokog nivoa tehnologije koju dele rakete za lansiranje u svemir i balističke rakete, rezolucije se odnose na oba.

Malo je verovatno da će Kim obraćati pažnju na upozorenja, jer je lansiranje opisao kao „glavni prioritet vlade za jačanje naših kapaciteta nacionalne odbrane“. Pjongjang insistira na tome da su izviđački sateliti, balističke rakete i nuklearno oružje neophodni za zaštitu Severne Koreje od agresivnog vojnog stava SAD na njenoj granici.

Američke i južnokorejske snage izvele su razne vežbe u poslednjih nekoliko meseci, uključujući njihove najveće vežbe gađanja sa bojevim oružjem prošle nedelje simulirajući „napad punog obima“ Kimovih snaga. Severna Koreja tvrdi da su ove vežbe – koje SAD i Južna Koreja opisuju kao odbrambene – probe za invaziju i obično odgovaraju lansiranjem projektila ili artiljerijskim vežbama.

Severna Koreja je testirala više od 100 projektila od početka 2022. godine, a u aprilu je testirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo i nuklearnu bespilotnu letelicu. Zvaničnici u Vašingtonu i Seulu od prošle godine tvrde da se Pjongjang priprema za sedmu podzemnu probu nuklearnog oružja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading