SVETU PRETI RETKI FENOMEN SUPER EL NINJO! Klimatolog Đurđević objasnio šta nas čeka, ako se prognoze ostvare
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na osnovu najnovijih analiza koje je izdalo nekoliko meteoroloških centara, krajem ove godine u pacifiku se očekuje nov El Ninjo, što će potencijalno dovesti i do novog ubrzanja zagrevanja planete, kazao je za jedan panevropski medij klimatolog profesor dr. Vladimir Đurđević. Dodao je da bi u tom slučaju znatno porasle šanse da 2024. bude toplija i od globalno najtoplije do sada 2016. godine.

El Ninjo

U tropskom delu pacifika svake tri do četiri godine na duži vremenski period, koji može potrajati i više meseci, dolazi do usporavanja, a ponekad i do potpunog izostanka pasata, dominantnih vetrova u ovom delu sveta.

„Inače, El Ninjo je deo jednog složenijeg fenomena koji je posledica kompleksne interakcije atmosfere i okeana. Međutim ono što takozvanu El Ninjo fazu ovog fenomena karakteriše na prvom mestu je postepeno širenje tople vode, koja je skoncentrisana u zapadnom delu tropskog Pacifika, prema njegovim centralnim i istočnim oblastima, čineći ove oblasti neuobičajeno toplim. Kako ovaj fenomen zahvata ogromna prostranstva koja se mere desetinama miliona kvadratnih kilometara, ne čudi da se njegove posledice mogu registrovati širom planete, posebno u smislu neuobičajenih i ekstremnih vremenskih prilika“, objasnio je Đurđević.

Efekti El Ninjo fenomena, više nego jasno su uočljivi u tropskim širinama, pa tako obično tokom godina kada imamo njegovu pojavu, pojedine oblasti kao što su zapadne obale Centralne i Južne Amerike imaju neuobičajeno velike akumulacije padavina, koje često dovode to razornih poplava, dok sa druge strane monsunske i tropske oblasti Azije imaju deficit padavina i posledično pojavu jakih suša.

Razlog zašto su El Njino godine ekscesno toplije jeste dirktna posledica "razlivanja" tople vode iz zapdanog dela Pacifika preko celog dela njegovog tropskog basena.

Prognoze

- Ukoliko se prognoze za naredni period ostvare, za šta inače postoje dobre šanse, s obzirom da je El Ninjo jedan od retkih fenomena u klimatskom sistemu Zemlje koji se može uspešno prognozirati mesecima unapred, pa se do kraja ove godine zaista pokrene novi super El Ninjo, realno je očekivati da ćemo u 2024. godini videti ponovno obaranje rekorda za prosečnu globalnu temperaturu", naveo je klimatolog.

Đurđević je rekao da ovaj put, analize pokazuju, da bi tokom 2024. godine očekivana odstupanja temperature mogla privremeno biti veća i od 1,5 ºC, što je inače jedna od dve granice definisane u Pariskom sporazumu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONT

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading