ŠAMARČINA ZA VAŠINGTON! Peking spustio rampu!
Foto: Tanjug/Tanjug

Kina je, tvrdi "Fajnenšel tajms", odbila da dozvoli američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da poseti Peking, i to pod obrazloženjem da nisu spremni da Blinkenovu posetu organizuju nakon što je prvobitno odložio svoj dolazak u februaru.

Neželjeni kineski gost, međutim, na pitanje ovog medija o planovima za putovanje, rekao je da je "važno održavati kanale komunikacije" sa Kinom kako bi se osiguralo da obe strane " jasno razgovaraju jedna s drugom".

"Kada je u pitanju moja poseta Kini, kada se steknu uslovi, sigurno ću se radovati tome", dodao je visoki američki diplomata.

Odnosi dve zemlje inače su na istorijski niskom nivou.

Nakon incidenta sa oborenim balonom, za koga Amerika tvrdi da je špijunski, a Kinezi da je meteorološki, ni najviši zvaničnik Pentagona Majkl Čejs, nije mogao da se sastane sa svojim kineskim kolegom u Vašingtonu otkako je posetio Tajvan u februaru.

Kina "i dalje odbija zahteve za susret sa ministrom odbrane, predsedavajućim združenog načelnika štaba, indo-pacifičkim komandantom i admiralom Džonom Akuilinom i drugim visokim zvaničnicima odeljenja odbrane", rekao je Martin Majners, portparol Pentagona.

"Fajnenšel tajms", međutim, spekuliše da je razlog zbog kog Kinezi odbijaju Blinkenovu posetu, zabrinutost da će FBI tokom tog putovanja objaviti rezultate istrage o oborenom balonu.

Kako tvrde izvori ovog medija, to pitanje je otvorio i kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang pred Amerikancima koji su prošlog meseca prisustvovali Kineskom razvojnom forumu u Pekingu.

Kin je opisao istragu FBI-ja kao još jedan primer problema koji otežavaju stabilizaciju američko-kineskih veza. Američki zvaničnici naglašavaju, međutim, da je krizu izazvala Kina koja je balonom letela kroz vazdušni prostor zemlje.

FBI i Savet za nacionalnu bezbednost odbili su da kažu da li će istraga biti objavljena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading