OGLASILA SE BELA KUĆA Ovo je ekstremno i opasno
Tanjug/Ap

"Danas je parlament na Floridi, u kojem većinu imaju republikanci, uputio guverneru Ronu DeSantisu na potpis novi ekstreman i opasan zakon", napisala je u saopštenju portparolka američkog predsednika Karin Džin Pir.

Prihvaćen sa 70 glasova za i 40 protiv u parlamentu na jugoistoku SAD-a, zakon je u četvrtak uveče potpisala nova zvezda američke populističke desnice i mogući pretendent na Belu kuću Ron DeSantis, prenosi Fox News.

Uvođenje te zabrane učiniće Floridu jednom od država koje najstrože ograničavaju pobačaj, otkako je američki Vrhovni sud, u kojem su većinom konzervativne sudije, pre godinu dana poništio presudu kojom je 1973. legalizovan pobačaj.

Zakon donesen na Floridi pobačaj dopušta jedino u slučaju "velike opasnosti" za zdravlje žene ili smrtonosne anomalije fetusa, kao i ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta, i to do 15. nedelje.

"Ovaj zakon zabranjuje legalni pobačaj, ali to neće sprečiti pobačaje. Oni će se jednostavno obavljati privatno, bez medicinskog nadzora i uz povećan rizik za zdravlje žene i njihovo psihičko stanje", rekla je demokratska zastupnica s Floride Lindzi Kros.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading