BAJDEN STIŽE U ZEMLJU SVOJIH PREDAKA "Obećao sam da ću se vratiti kad budem postao predsednik"
Foto: AP/Susan Walsh

Bela kuća je saopštila da će Bajden u utorak i sredu biti u Severnoj Irskoj, gde će u Belfastu prisustvovati obeležavanju 25 godina od potpisivanja mirovnog "Sporazuma na Veliki Petak" koji je prema Enciklopediji Britanika potpisan 10. aprila 1998. godine.

Posle toga će otići u Irsku, gde će održati govor pred poslanicima parlamenta u Dablinu.Bajden će u petak govoriti ispred katedrale u Balini, a žitelji ovog grada su oduševljeni najavljenim dolaskom predsednika.

Meštani kreče fasade zgrada u Balini, u izlozima prodavnica se ističu američke zastave, a gradić još od 2020. godine krasi mural predsednika SAD. Džo Blevin, daleki Bajdenov rođak, smatra da je Bajden "čovek iz naroda" i da su irski koreni predsednika SAD "duboko u njegovom srcu."

Irski Centar za porodičnu istoriju tvrdi da je Bajden "najviše Irac" od svih predsednika SAD-10 od 16 Bajdenovih čukundeda i čukunbaba potiču iz Irske.

BAJDEN STIŽE U ZEMLJU SVOJIH PREDAKA

Tanjug

 

 

Svi su sredinom 19. veka napustili zemlju tokom Velike gladi u Irskoj i zaputili se u SAD. Mnogi ljudi iz Baline i nedaleke oblasti Majo su se u 19. veku preselili u američku državu Pensilvanija. Više od 30 miliona Amerikanaca, dakle, jedna desetina populacije SAD, je irskog porekla.

Bajden je 2016. godine prvi put posetio Balinu i obećao da će se vratiti kada bude predsednik.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading