MALO NADE ZA EVROPU Profesor Srđa Trifković o slabljenju američke dominacije
Foto: Youtube/Printscreen/HelmCast

- Glavni geopolitički izazov Evrope, barem od Berlinskog kongresa 1878. godine, bio je pokušaj dve kompatibilne kontinentalne sile, Rusije i Nemačke, da postignu dugoročni strateški sporazum u vreme Bizmarka – i njihov kasniji, obostrano tragični neuspeh da to urade. Stari angloamerički, odnosno talasokratski, cilj razdvajanja dve ključne telurokratije, Nemačke i Rusije, dobio je trajni oblik u NATO-u, koji je (prema njegovom prvom generalnom sekretaru) postojao „da drži Ruse napolju, Amerikance unutra, a Nemce dole“. Ova očigledna šala je zapravo bila tačan sažetak NATO svrhe do raspada SSSR-a - kazao je Srđa Trifković na Moskovskom ekonomskom forumu.

U posthladnoratovskoj eri, SAD su se opredelile za neograničenu globalnu hegemoniju, podsetio je profesor. To je isključilo bilo kakvu ideju o reintegraciji Evrope koja bi Rusiju tretirala kao svoj integralni i neophodan deo, smatra on.

Profesor objašnjava da su američki/NATO stratezi tretirali Rusiju ili kao ruševinu koju treba opljačkati ili kao večnog neprijatelja koji će biti okružen NATO bazama. 

Amerika gubi svoju poziciju dominacije punog spektra, ali je nada u oparavak Evrope mala, zaključio je Srđa Trifković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading