MAKRON DOPUTOVAO U KINU Sa Si Đinpingom razgovaraće satima
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Avion francuskog predsednika sleteo je na međunarodni aerodrom u Pekingu u sredu po podne po pekinškom vremenu. Makronova poseta će trajati od 5. do 8. aprila, posetiće Peking i grad Guangdžou u južnoj kineskoj provinciji Guangdong.

TV kanal pojašnjava da je Makronu ovo treća poseta Kini kao predsednika Francuske.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je ranije da će kineski predsednik Si Đinping i Makron razgovarati o „produbljenju saradnje u različitim oblastima između Kine i Francuske i Kine i EU i razmeniti mišljenja o velikim međunarodnim i regionalnim osetljivim pitanjima“. Istovremeno, Jelisejska palata je saopštila da će francuski predsednik ukupno „provesti šest do sedam sati” u razgovorima sa kineskim liderom.

Makron i Si Đinping poslednji put su se sastali na marginama samita G20 u Indoneziji u novembru 2022. godine, dok je poslednja poseta francuskog predsednika Kini bila 2019. godine. Ranije je Jelisejska palata napomenula da je „došlo vreme da se obnove kontakti sa kineskim vlastima” i da strane žele da „daju novi podsticaj” dijalogu o globalnim pitanjima.

Prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, Makron će održati odvojene sastanke sa kineskim premijerom Li Ćijangom i predsedavajućim Stalnog komiteta Narodnog kongresa Džao Leđija.

Makrona na putovanju prate predstavnici niza velikih kompanija, među kojima su, prema pisanju Politika, predstavnici avio-koncerna Erbas, energetske kompanije EDF i inženjerske kompanije Alstom, prenela je RIA.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading