KRALJ ČARLS U TRODNEVNOJ POSETI NEMAČKOJ Prvi britanski monarh koji se obraća Bundestagu
Foto: AP/Tanjug/Ap

On je pre Berlina trebalo da poseti Pariz, međutim to je odloženo zbog protesta koji se održavaju u Francuskoj zbog reforme penzionog sistema.

Svrha trodnevne posete Nemačkoj je da se pokaže da je Evropa diplomatski prioritet Ujedinjenog Kraljevstva, piše BBC.

"Postoji očigledan razlog za posetu - da se poboljšaju odnosi nakon Bregzita", kaže vodeći ustavni stručnjak i istoričar ser Vernon Bogdanor.

Kako se navodi, to je prva državna poseta jednog britanskog monarha u poslednjih osam godina i učvrstiće ono što je Bakingemska palata nazvala "zajednička istorija, kultura i vrednosti".

Poseta je usledila posle sastanka kralja i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kada je najavljen sporazum o Bregzitu Severne Irske.

Posle krunisanja kraljice Elizabete II 1953. godine, njeno prvo putovanje bilo je obilazak zemalja Komonvelta.

KRALJ ČARLS U TRODNEVNOJ POSETI NEMAČKOJ Prvi britanski monarh koji se obraća Bundestagu

Tanjug/Ap

 

Za kralja Čarlsa 70 godina kasnije, prioritet je izgradnja mostova sa evropskim saveznicima, posebno u vreme sukoba u Ukrajini.

Kraljevski stručnjak profesor Polin Meklaran smatra da to što je ovo prvobitno bilo planirano kao dvostruko putovanje u Francusku i Nemačku bio je signal da se značaj ijedne zemlje za Veliku Britaniju ne dovodi u pitanje, odnosno da se ovde radi o realpolitici kao i o zbližavanju.

Istovremeno kralj Čarls će postati prvi britanski monarh koji će se obratiti nemačkom parlamentu, Bundestagu.

Planirano je i da kraljevski par položi vence na spomen obeležje Svetog Nikolaja u Hamburgu, oštećenu ratnim savezničkim bombardovanjem.

Svečani doček sa vojnim počastima biće upriličen kod Brandenburške kapije, dok će državni banket biti održan u palati Belvju nemačkog predsednika.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading