"LOVOM NA PUTINA AMERI PRIKRIVAJU SABOTAŽU NA SEVERNOM TOKU!" Advokat Goran Petronijević za Alo! o nalogu za hapšenje predsednika Rusije
Alo

Ovo je za Alo! rekao Goran Petronijević, advokat sa višedecenijskim iskustvom i dobrim poznavanjem rada Haškog suda.

- Međunarodni krivični sud nema nikakve ingerencije u Rusiji, ali ni u Ukrajini, koja takođe nije potpisnica Rimskog statuta MKC. Doduše, član 4 stav 2 tog statuta dozvoljava mogućnost da sud ima nadležnost u zemlji koja ga nije potpisala, ali samo u ad hok i pojedinačnim slučajevima. Ovde imamo jednu pravnu zavrzlamu. Deca i porodice koje su navodno prisilno deportovane u Rusiju su, pravno gledano, državljani Rusije, jer su građani tih oblasti na referendumu odlučili da se prisajedine Rusiji. Istovremeno, Ukrajina te teritorije smatra svojima. Vojska i paravojne jedinice iste te Ukrajine su od 2015. godine tamo pobile 14.000 ljudi, među kojima i 290 dece, pa niko nije reagovao - kaže Petronijević, i dodaje:

- Da bi optužnica za prisilnu deportaciju imala neki smisao mora se prvo utvrditi sa čije su teritorije deca navodno deportovana, a prema pravilima mora da bude podignuta u istom trenutku kada se navodni zločin dogodio. Ne može retroaktivno. I još nešto: koliko znam, Rusi su sve te nesrećne porodice smestili u hotele na Krimu, omiljenom i skupom letovalištu ruskih oligarha. Zapad sad pokušava da to predstavi kao da je Rusija, po ugledu na NDH, osnovala zloglasne dečje logore. To bi bilo isto kao kada bi se podigla optužnica protiv Srbije jer na svojoj teritoriji omogućava odmor i boravak dece iz Republike Srpske.

Advokat Petronijević smatra da se, osim o budalaštini, radi i o specifičnoj „dimnoj bombi“, kojom SAD  pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa diverzije na gasovodu „Severni tok“.

- Ta sabotaža je klasičan, školski primer međunarodnog terorizma, koju su prema svim validnim dokazima izvršili Amerikanci. To, uostalom, kaže i njihov dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš. Usput, nije slučajno da je nalog za hapšenje Putina izdat uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, tako da se, u političkom smislu, to može posmatrati i kao zapadni pritisak na Kinu da odustane od saradnje sa Rusijom - zaključio je Petronijević.

Lukić: Haški sud prekršio sopstvene zakone

„Nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Vladimira Putina jasno pokazuje kako funkcioniše taj ‘međunarodni poredak zasnovan na pravilima’. On može da ide i protiv zakona. Ovaj sud je ovom odlukom prekršio zakone na osnovu kojih deluje. Da bi sud imao nadležnost, zemlja protiv koje deluje mora da bude članica, potpisnica ugovora. Ukoliko zemlja traži do tog suda da ima nadležnost na toj teritoriji, na taj način može, ali Rusija to nije učinila. Oni nemaju jurisdikciju ni nad Putinom, ni nad bilo kojim državljaninom Rusije. Ovo je neverovatan apsurd. U ovom slučaju politika se izdigla iznad međunarodnog prava“, rekao je za  advokat Branko Lukić.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading